Hemma i musikaliska familjen

Jag är hemma i Skogsbrynet för att vara hundvakt och här är ingen speciellt musikalisk. Vi har aldrig varit och kommer aldrig att bli. Därför är det extra kul att kolla på Idol med min familj, eller Idiot som mamma av misstag råkade kalla det härom veckan. Vi kan liksom lovorda någon som juryn buar ut eller tvärt om. Noll känsla.

Idag satt mamma, Linda och jag nedtrycka i tv-soffan och kollade. Pappa satt vid datorn bredvid. I slutet var det dags för min favorit Erik att sjunga. Mamma, Linda och jag enades om att han var riktigt bra, men pappa hängde  som vanligt inte riktigt med ivårat samtal och trodde nog att vi tyckte han var dålig för han sa med klar röst från datorn:

- Ja, till och med jag hör ju att han är helt ute och cyklar!

Först skrattade vi för att pappa inte alls hängde med i konversationen. Sedan när juryn hyllade grabben och gav honom stående applåder garvade som galningar i soffan.

Mattes hjärta

Mitt hjärta har alltid klappat lite extra för Nell. Hunden som bara vill att man ska klia henne på rumpan när det är gosdags, har klövar istället för hundtassar, hyser en förkärlek till rådjur, rapar mig i ansiktet, älskar att rulla sig i grävlingsbajs (övrigt bajs också för övrigt) och kan sitta inne på en av universums läskigaste anndedräkter. Bara för att nämna några av hennes kvalitéer....

Nella har haltat på ett framben till och från sedan slutet på augusti och det har såklart bekymrat mig. Jag har försökt med vila, rimadyl och koppelpromenader men inget har hjälpt. Hältan har varit märklig i bemärkelsen att den har kommit och gått både på promenader och i veckorna. Men nu har mitt hjärta varit helt ohalt sedan i fredags och är piggare än någonsin.

Fast inte nu såklart. Efter frukost och en lång skön skogspromenad ligger hon ihoprullad vid mina fötter och sover djupt. Och ni vet hur man ibland kan bli lite rörd när man ser sitt djur? Den känslan kom precis över mig. Nell och jag har varit igenom så mycket tillsammans. Och om Nell är lite onormal på grund anledningarna högst upp den här sidan måste jag väl vara ännu tokigare som tycker så mycket om henne? Vi passar nog rätt bra ihop ändå...

  
Under Nells hälta har jag mailat med veterinär Eva på Hvarsta. Mamma och hon är barndomsvänner och hon har så länge jag kan minnas varit den veterinär som vi använt i första hand. När jag var liten var jag lite rädd för henne som kom med sprutor (vid besikting av valpkullar) till vårat hus, men idag är min attityd mot henne helt omvänd. Jag blir trygg av Eva och litar helt på henne. Visst har de en snygg loga till kliniken också!


Visualisering och målbilder

Moa, som har Billys son Åskar skriver en trevlig och mycket läsvärd blogg. På senare tid har hon tangerat ämnet mentalträning och målbilder. Idag la hon ut målbilder som hon använder på sin blogg och jag tänkte göra något liknande, även om jag tror vi använder visualiseringen på lite olika vis.

Jag försöker visualisera så mycket som möjligt vid träning och tävling. Jag gör det för att hålla mig fokuserad på uppgiften för att jag ska tro på mig och Billy som ekipage. När jag ställs inför en svår agilitykombination eller en apporteringsövning blundar jag och ser Billy utföra uppgiften på önskvärt sett. Mina visualiseringar är alltså anpassade för varje uppgift och jag tänker alltså inte på foton eller tidigare prestationer i första hand. Däremot kan jag använda mig av foton eller minnen av bra prestationer när jag skapar övningens individuella målbilder.

Exempel: Billy och jag ställs inför en lång vattendirigering.
1. Jag tänker: Billy gick på en ännu längre vid tillfälle X, därför vet jag att vi kan klara det här.
2. Jag sluter mina ögon och i min tanke ser jag nu exakt hur Billy kliver i vattnet, simmar utåt, lyssnar på mina stöttningar, får apporten i näsan, greppar, tar en bra väg in, kliver upp ur vattnet, lämnar av i handen, ruskar sig, sätter sig vid min sida.
3. Slutligen "fotograferar" jag en del i kedjan som jag känner extra för och har den nära till hands under hela övningen. I det här fallet skulle jag välja att "fotografera" ögonblicket när han greppar apporten.

Här är några bilder som jag ofta framkallar i mitt minne innan jag skapar övningens individuella målbild:


Fart & Passion: Det här fotot togs av Mille Selander på ett pass där Billy hade riktigt roligt
och sökte intensivt efter fåglarna. Bilden plockar jag exempelvis fram inför tunga sök.

 
Avlämningar: Jag vill gärna att Billy ska bjuda upp apporten vid avlämngar och på
Retrieverungdomslägret gjorde han det jättefint. Bilden till vänster är tagen då. Bilden till höger är från goldenspecielen 09 när han gick en lång sträcka med apport i munnen blöt, något han kan ha svårt för.


Sök: På senare tid har Billysd uthållighet på söken mattats. När jag behöver skapa positiva
målbilder inför sök minns jag söket han gjorde på lilla retrievermästerskapet förra året.
Det var bra och utfördes dessuom i värme.


Kraftfull: Billy har en tendens att både se ut och bete sig som en nallebjörn, men i
arbetssammanhang vill jag gärna uppleva honom som tuff och kraftfull.
Den här bilden påminner mig om hur jag vill att Billy ska se ut.

 
Linjetag: Vid linjetag blir Billy lätt osäker och tror inte tillräckligt på varken sig själv eller mig.
Bilden till vänster föreställer det längsta linjetag han gått och bilden till höger uppvisar precis
den attityd jag vill ha vid skicket.


Stolthet: Jag strävar efter att både Billy och jag tillsammans ska känna oss stolta över
varje apport vi bärgar, precis som efter det här lyckade släpspåret i höstas.

 
Kärlek: Var vid än befinner oss och vad vi än gör vill jag att Billy ska förmedla känslan
 som han visar på bilderna ovan: att hans matte är den bästa i hela världen
.


Kontroll: Den här bilden föreställer inte Billy utan mig och ett gäng av familjens andra hundar.
 Den tar jag fram när jag känner att något är rörigt och jag håller på att tappa kontrollen. Bilden av
 hur jag enkelt kunde kontrollera de spralliga och badsugna hundarna stärker mig i sådana lägen.


Eftersnack: Kisaprovet

Idag har jag inte haft så mycket i skolan. Billy blev kvar i Hållsta efter provet då han ska ögonlysas på tisdagkväll och jag kommer inte till Hållsta igen förrän onsdag. Nell är hos mig i Öre, men jag promenerar rätt lätt med henne för hon har en dum återkommande hälta. Istället för att plugga och aktivera/motionera hund har jag vänt och vridit på gårdagens prövning. Många tankar är nedskriva, men blir lite mycket att printa här. De tre största lärdommarna jag drar av Kisaprovet är dock följande:

* Billy bör inte "vila och ladda" innan provstart som vi testade inför Kisaprovet. Istället behöver vi nog stärka hans självförtroende geom att ge honom utmaningar MEN som han får lyckas med.

* Billy måste stärkas framförallt på vattendirigeringar och i sökuthåligheten. Uppsvaret på mina dirigeringstecken måste också förbättras.

* Jag måste förbättra min mentala förmåga att lägga utförd uppgift åt sidan och enbart fokusera på vad som händer just där och då. Jag får inte utstråla osäkerhet, besvikelse eller missnöje förrän Billy är färdigprövad, rastad och sitter i bilen. Då kan jag deppa om jag absolut måste.


Jaktprov i Kisa

Idag har Billy och jag varit på jaktprov i Kisa och startat i öppenklass för Alf Nordlund. Det blev en mördande tidig uppstigning strax innan fem för att hinna fram i tid. Vi skulle gå i tredje par så jag gick med första par och kollade in upplägget. Det var nästan som ett skådespel, där de hade lagt mycket krut på att upplägget skulle vara som en riktig jakt. Skytten var en skådespelare av klass som gick in för sin roll som jaktledare med största inlevelse.

Så var det dags för oss. Vi fick börja med en transport efter skytten och sedan fick jag skicka på en dold dirigering. Billy gick ut med bra fart på mitt linjetagstecken men föll ut åt vänster. Två stopp och försök att vinkla höger som gick en bit följde, men så tappade han riktningen. Efter ett gäng stoppsigneler och uttecken senare kom kråkan in, men det var banne mig inte snyggt. När Billy lämnade av gick två skott och en dubbel till parhunden och sen bytte vi plats.

När parhunden gjort sin (klockrena) dirigering kom Billys dubbel. Han spikade första och fick jobba lite på andra, men gjorde ett fint arbete. Jag förvånades över att han var lite långsam in, det brukar han aldrig vara. I efterhand skyller jag detta på mig. Jag tror att jag inte lyckats lägga den misslyckade dirigeringen bakom mig och Billy kände av min bevikelse och missnöjdhet även om jag förskte tränga undan den.

Sedan var det transport ned mot vattnet. Ett skott gick och min parhund fick gå på en enkelmarkering ut genom en vass. Efter att hunden kommit in gick ett skott ut över vattnet och jag skulle skicka Billy på en dirigering till en flotte ute i vattnet som det låg änder på. Här fårvånade Billy med att inte vilja släppa botten. När jag övertalat honom att göra det kom han istället inte ut på blanken. Fick kalla in och sedan fick Billy gå på en enkelmarkering som han fixade.

Efter att parhunden gjort en tveksam dirigering, men dock fått in vilt från flotten, var det transport till söket. Billy fick börja och hämtade rätt snabbt in två harar. På tredje skicket fick han jobba lite men fick tillslut korn på en liten fågel uppe i en buske. Han stog på bakbenen och försökte få ner den, men nådde inte. Så fick han lite scenskräck och stirrade på publiken ett tag men bestämde sig sedan för att göra ett försök till, fick ner fågeln och kom in. Sen fick parhunden gå 3-4 hämt som den gjorde snyggt. Var en gul labbe med fruktansvärt mycket jaktmotor. Sen fick jag skicka Billy igen. Han låg ute länge, men var trött och orkade inte hålla koncentrationsnivån så han fick inte in något. Kom in och frågade och jag skickade ut igen. Sen fick jag kalla in. Parhunden gick därefter ut och tog hem två till.

Trodde inte att detta skulle leda till pris, men på kritiken förvånade Alf med att säga att prestationen ändå räckte till ett tredjepris om han klarade släpspåret. Det kändes både bra och dåligt. Bra för att domaren är ju ändå den som dömer och det är kul om han tyckte vi var värda ett pris, men dåligt för att jag vet att Billy kan så mycket bättre och presterade så mycket vassare i Fellingsbro.

Att vänta på släpspåret var en pärs, men när jag väl släppte Billy på det i slutet på dagen var jag förvånansvärt lugn. Styrkan hade återvänt och jag höll nervositeten i schack. Billy gjorde ett kanonfint släpspår. Det kändes skönt att både han och jag fick avsluta med varsin positiv minnesbild.

Så nu har grabben en 3:a i ökl. Där och då kände jag mig mest besviken på både min och grabbens prestation, men nu i efterhand  när jag fått smälta allt känns det ändå rätt skönt att ha gått till pris i öppenklass och ha släpspåret avklarat.
.


Lyckliga familjen? Bilden tog idag och föreställer fr v. Billy som tog en 3:a i ökl,
Billys dotter Alice som tog en 2:a i nkl & Skorpan, Billys fru och Alice mamma,
som tog en 3:a i ökl. Skorpa och Alice kommer från kennel Upswing. Grattis till er!


Älskade väder!

Ni vet sådär spattiga hästar kan bli när det blåser? Så känner jag mig idag! För mig finns det inget väder som går upp emot soliga och friska höstdagar. Idag har jag varit med Lindi på hundklubben för att ge lite tips när hon tränade Doris. Vi bestämde oss att koncentrera oss på 4 moment:

* Raksträcka med hopphinder på largehöjd
- Funkade ok, men ibland vill hon gärna smita på sidan. Jag har aldrig haft en hund som haft problem med detta. Hur tränar man? Hur tänker man? På medium-höjd är det nemas problemas men när vi lägger upp på large-höjd ser det ut som att hon upplever hoppet som en oövervinnelig vägg.

* Framförbyte i 90 graders sväng mellan hopphinder och tunnel
- Linda gjorde fina byten som Doris lyssnade på, men ville av någon anledning inte ta böjd tunnel idag. Lite mystiskt eftersom tunneln länge varit en favorit. Vi valde att inte bråka med tunneln utan istället lägga extra fokus på den nästa gång.

* Kontaktfält på balansbommen
- Linda tänker lära in 2på-2av. Doris vill gärna sätta sig istället för att stå. Vi provade lite olika varianter att träna för att se vad Doris nappade på. Den som fungerade bäst var när jag stog framför nedfarten och Linda sakna lät henne gå nedför bommen. I samma ögonblick som hon klev ner med framtassarna på gräset berömde Linda med rösten och jag stack åt henne en godbit.

* 4 & 6-pinnars slalom i sele+koppel samt lös
- Här syns det att Doris utvecklats i sommar. Det går inte jättefort med hon utför nu upp till 6-pinnar slalom helt oberoende av Linda så länge belöningshinken finns på plats. Bara att fortsätta kämpa så kommer det att bli prima skinka!

På slutet provade jag köra lite slalom och hopphinder med Milles hundar Sunna och Berta. Sunna är sannerligen en speciell varelse. Hon är Billys moster och på många sätt är de väldigt lika, fast Sunna är mer exrem på många vis. Fast där Billy är "klassens clown" är hon en bestämd dam som bara är med i svängarna när det passar henne. Hon är också, precis som Billy, extremt lätt att läsa. När hon ser glad ut då är hon jätteglad, men när hon är villrådig eller olycklig finns det ingen som skulle kunna missa det.


Det här är min favoritbild på Sunna. Mille tog den på årets fjällsemester. Precis såhär
upplever jag Sunna. En lugn filosof som verkligen tar sig tid att studera världen omkring sig.


Såhär kul kan man ha det en fredagskväll...

Nu har jag gjort något som är typiskt mig igen. Skulle komma hem till hållsta imorgon, men kollade fel i almanackan och åkte hem idag. Så nu har jag haft en fredagskväll i Hållsta att döda. Lindi svek men Mille kom över och höll mig sällskap. Vi kollade idol och lite gamla hundfilmer från specialen, gamla agilitylopp och annat smått och gott. Om jag hade varit ensam hade jag kanske spenderat kvällen som jag gjorde för ganska precis ett år sedan:



...i ett hundhav på köksgolvet i köket...


...eller i en låda tillsammans med Lilleman!


Rallylydnadskurs, tillfälle 2

  
Igår var och Sara och jag på rallylydnadskurs igen. På grund av sjukdom har det blivit ett lite längre hopp mellan första och andra gången, men det gjorde inte så mycket. Då fick man ju mer tid att träna hemma. De 10 skyltar vi fick lära oss första gången var väldigt basic. Typ höger och vänster svängar, helt om, stopp-sitt och liknande. Men igår fick vi 10 nya skyltar där vissa var riktigt kluriga.

Vad säga till exempel om den här skylten?

Den stora pilen visar hundens väg och den lilla förarens. Skylten går i princip ut på att föraren ska vänta helt om åt vänster medan hunden går runt föraren åt höger.

Billy tyckte att den var jätteklurig och förstod inte alls vad jag menade först. Då blir han lite olycklig. Jag fick ta time-out och bolla lite idéer med Sara och sen funkade det prima.


Jag tycker att kursen är kul, samtidigt som den är lite märklig. Jag hänger inte alltid riktigt med i hur instruktörerna tänker. Igår började vi med att gå igenom nya skyltar. Sedan fick vi gå två banor utan hund och sen fick vi vara varandras hundar. Kul och lärorikt att både vara hund och få en låtsashund i snöret.

Men sedan efter fikat när vi fick plocka fram våra riktiga hundar trodde jag nog att vi skulle få testa de nya skyltarna en och en i lugn och ro, men nej, då skulle vi köra banorna med hundarna. Det var för mig ganska obegripligt. Inte skulle väl jag köra en hel agilitybana utan att lära hunden hindren först, eller köra igenom hela lydnadsklass 1 utan att ha tränat varje enskillt moment före!?

Dessutom skulle alla köra samtidigt, och bara tänka på att ge varandra utrymme. Jag tror vi är ca 10-15 ekipage och alla skulle alltså dela på två banor. Behöver jag nämna att det blev lite rörigt? Jag gick undan lite och testade lite själv först. Billy bjöd på en härlig attityd och jag bestämde mig för att prova en bana. Vid femte skylten fick Billy en rottistik i rumpan. Jag tror både han och jag blev lika paffa, men grabben förvånade med att släppa det snabbt och jobba vidare. Det gjorde mig väldigt glad, för det är precis sånt jag vill ha ut av den här kursen. Rallylydnaden i sig är väl lite kul, men just att han ska kunna koncentrera sig på mig och släppa störningarna runt omkring är det jag känner att jag vill ha ut i första hand.

Film från Goldenmästerskapet

Jag är inte snabb, jag vet. Men nu har jag äntligen redigerat och fått ut det jag filmade på Goldenmästerskapet på specialen på webben. Pga. kanppt batteri kunde jag inte filma hela spektaklet utan fick nöja mig med att fånga kortare snuttar. Tyvärr kom varken 1:an eller 2:an med på några längre sekvenser. Däremot fångade jag såklart Billysonen River Race Brunello's alla tre apporter. Credd till Johan som äger och för den prima jycken och uppfödarna på kennel River Race!

Goldenmästerskapet 2009 from Jenny Widebeck on Vimeo.


Byfåne on the run



Billy och jag avslutade dagen med en cykeltur i solnedgången. Jag gillar att antingen cykla på morgonen eller på kvällen även nu när det inte är mördande varmt på dagarna längre. Det känns liksom fräscht att motionera när det är svalt och friskt i luften. Idag fick vi dessutom se både ett rådjur studdsa iväg och mickel-räv som strök omkring i åkerkanten. Jag älskar hur jag kan bo centralt, nära till plugget och samtidigt vid skogen. 

Eller, hrm ja, motionera och motionera. När jag cyklar här i Örebro har jag ingen runda utan cyklar samma sträcka fram och tillbaka. Innan jag vänder lutar vägen svagt uppåt hela tiden. Då brukar jag faktiskt lägga i femmans växel så att jag får ta i lite. Efter dryga kvarten är vi framme vid vägens slut och vänder. Då lutar det svagt nedåt, och jag kan i princip glida fram i bra "ökad travtakt" på cykeln utan att trampa. Eftersom det blir lite tradigt att bara sitta och åka brukar jag ha lite diverse cirkuskonster för mig. Typ sträcka benen åt olika håll, stå upp på tramporna eller placera fötterna på stången och åka zick-zack längs vägen. När jag var som mest engagerad i konsterna idag väcktes jag dock ur min koncentration av en cykelklocka. Två tjejer cyklade fnissande om mig, och jag kände mig som en riktig fåne...

Kvällen har jag spenderat framför Idol i Saras soffa. Mycket trivsamt!


Gårdsagility

När jag flyttade tillbaka mitt pick och pack till Örebro efter sommaren tog jag med mig min korta tygtunnel och en tredjedel av mitt slalom och tryckte in i förådet. Tänkte att det kan ju vara kul att ta upp och träna ibland. För hemma i Eskilstuna står det ju mest och samlar damm om jag är i Örebro. Men sen har det inte blivit så mycket av att släpa upp grejerna ur förrådet. Jag har haft lite taskig motivation för agilityträningen. På KM vaknade lite gnista dock till liv och därför bestämde jag igår mig för att släpa fram grejerna.

Billy hade gnistrade till och gjorde några fina arbeten i slalom fastän jag drog mig ut åt sidan. Han har ju svårt att jobba kvar i slalom när jag drar mig för långt bort. Nell fick trava igenom tunneln ett par varv och var rätt nöjd med det. Sara och James kom också förbi och testade lite och vrkade båda tycka det var rätt spännande.

Idag tog vi fram grjerna igen. Billy fick testa högerslalomsingångar från "klockan två". På gränsen till svårt, men han satte iallafall ett par fina repetitioner. Sara och James var på hugget idag med och fortsatte med lite slalomträning. Jag rabblade snabbt några olika metoder för Sara och hon bestämde sig för att köra den vanliga välbeprövade visa-med-handen. Såhär såg det ut idag:
.


Belöning för att ha klarat första porten...


...vidare på port nummer två...


...och så godisbelöning igen!


Bildregn från i helgen

När vi tränade med Lena i helegn hade hon ett helt crew med sig.
 Jesper som kastade och sköt och Mats som fotade. Här är några fina bilder:


Billy i full fart in med trut

Billy har just hittat duvan ute på söket

Tino på väg in från söket med duvan

Tino bärgar hem trut på vatten

Finste, finaste gamla Bess. Tanten är drygt 12 år gammal och lite stel i kroppen,
 men blir som en unghund på nytt när det vankas apportering.

Alla foton: Mats Taraldsson


Att vila sig i form?

Billy och jag har kört rätt hårt med apporteringsträningen på sistone och nu säger magkänslan att det är dags för en paus för att samla ny kraft och energi. Med Billy, som även om han är arbetsglad, inte är någon supertaggad hund upplever jag att det är bra att han får pauser i mellanåt. Då är han desto mer laddad när det är träningsdags igen. Nu blir det konditionsträning och skogspromenader för hela slanten, men dummieväskan får stå hemma i hallen och samla damm.

Nell har fått vara lös i skogen i helgen och inte visat någon hälta alls. Idag på långa skogsturen med Sara och James tyckte jag dock att hon markerade lite och slängde genast på kopplet igen, men jag kan ha inbillat mig. Har fixat nya glycosamintabletter till henne som hon ska börja få när vetvitsen jag har shippat hit från england är slut. Hoppas att de kan hjälpa till att hålla gumman fräsch.

Det är jobbigt det där när våra djur åldras. Nell har varit pigg och fräsch länge och den här långa hältan är väl första riktiga ålderstecknet om mar bortser från spondylosen. Nell är min första hund. Trots hennes många knäppa drag har hon har mitt hjärta som i en liten ask. Hon har varit min trogna kompanjon i många år nu, nio år och tre månader för att vara exakt, och jag antar att jag har lite svårt att acceptera att hon faktiskt börjar ha en del år på nacken.
.


Jag och mina trogna kumpaner


Tillbaka i Pennybridge

Nell och Billy verkar nöjda att vara tillbaka på studentgatan igen. Billy gick med nosen konstant i backen och uppdaterade sig när vi gick kissturen nyss. Nu ligger han och jagar harar vid mina fötter. Nell uppskattar nog sina bäddar och har under kvällen bara lämnat dem vid två tillfällen. Först för att påminna mig om att sätta maten på blöt, och sedan igen för att äta. Hon tycks dock inte kunna bestämma sig för om den trasiga biabäddskopian eller den något för lilla tygsängen jag hittade i soprummet är bäst, så hon byter lite då och då. Söta djur!
.


Världens bästa pappa Nisse bytte avgas-system på Oples i helgen,
så ikväll tog den trogna fyrhjulingen mig åter till Örebro. Tack pappa!


Duktiga Lillebror!

Idag körde vi viltträning ihop med Mille&Berta och Lena&hennes flattar igen. Men idag höll vi till på Hedlandet vid vattnet istället. Tanken var att köra sök med Billy, Garbo och Berta. Därefter testa sök med Tino och sedan vattenmarkeringar för hela bunten.

Billy fick börja med söket. Idag var det mer tryck i grabben från början. De tre första skicken var utan att fråga och med bra fart. På dessa kom två trutar och duva in. Trutarna var placerade så att mina träningskamrater kunde se dem och de rapporterade att Billy sökte upp dem direkt efter att han fått vittring och sög dem direkt. Skönt. Jag kan bara hoppas att hans beteende på fellingsbroprovet var en engångsgrej.

Efter att Garbo och Berta jobbat på söket var det Tinos tur. Lilleman drog lätt ut och hämtade in kanin, duva och trut. Spontan i alla upptag och använde näsan väl. Känns kul att Billys lilla brorsa har återfått arbetspassionen efter sin "tonårsperiod" då han var en riktig sopa.


Duktiga lillebror! Gladare lillskit får man leta efter.
Bilden togs under gårdagens träning av Mats Taraldsson


Vart tog söket vägen?

Idag har Billy och jag varit ute på förmidagen och tränat med vilt tillsammans med mamma och hennes "ungdomar" Tino och Doris, Mille och Berta och Lena Karlsson med flattarna Garbo och Plura.

"Ungdomarna" Tino, Doris och Plura fick börja med enkelmarkeringar med skott med trut, kråka och duva för att bekanta sig med de olika vilten. Tino imponerade på mig genom att helt spontant gripa truten över ryggen och bära hem i full galopp. Duktiga lillebror!

När ungdomarna gjort sitt fick Billy och Garbo gå varsitt stort sök. Med Billy har jag haft lite bekymmer på söket på senaste tiden. Sök har alltid varit hans starka sida, därför har jag lagt det åt sidan när jag under sommaren har nötat dirigeringar och dubbelmarkeringar. Det märks tyvärr nu i form av lite osäkerhet vid det självständiga arbetet som sök innebär. Han vill gärna be mig om hjälp och uthålligheten är inte vad den brukade vara. Idag gick han bra på skick ett och två. Vid tredje skicket var ha lite osäker, men kom sedan ut och sökte. Inför skick nummer fyra bad jag om ett skott och efter att fjärde viltet kommit in avslutade vi övningen.

Till sist la mamma ett långt släpspår med kanin åt grabben som han fixade galant. Känns skönt att det inte verkar vara något problem då det skulle kännas väldigt förargligt att bomma släpspåret om jycken nu skulle gå till pris på något prov.

Med dagens träning känner jag mig allra mest nöjd med att han tog truten helt spontant eftersom han tvekade på den på fellingsbroprovet. Hans ihärdighet på söket behöver definitift bli bättre och därför har jag beslutat att lägga dirigering och markeringsarbetet på hyllan ett tag.

Mille fotade en del under träningen så kanske kan jag visa lite bilder senare idag...

Blir det gotland 2010?

Igår eftermiddag följde jag med min lillasyster Linda och Doris till hundklubben för att se på deras nybörjarkurs i agility. Linda har alltid varit lite småroad av att följa med och titta på agility, men aldrig tidigare kört själv med någon hund. I sommras följde hon med mig till agilityveckan på Gotland. Där hängde vi på agilitytävlingar i flera dagar och det var det riktigt hög klass på ekipagen. Här bestämde sig Linda för att anmäla sig till en grundkurs med mammas ungtik Doris och återvända till Gotland nästa sommar med en startklar hund.

Om hon lyckas får vi se. Mycket beror nog på om hon kommer med på någon ridhusträning i vinter och hur länge snön ligger på backen i vår, men efter gårdagen kan jag konstatera att det inte är omöjligt. Både Linda och Doris utvecklas fint och jobbar som ett team på banan.

Efter att deras kurs var slut byggde jag upp de delar av KM-banorna som Billy och jag inte klarat helt tillfredsställande. Grabben var otroligt laddad efter att ha legat och kollat på i nästan två timmar och studdsade fram som en studdsboll. Efter att ha landat lite gjorde han ett mycket fint jobb och det som varit svårt på KM var piece-of-cake igår. Antagligen var att jag var mer välplanerad.
.


Linda och Doris sommaren 2008 när båda bara var små pjuklarver
(btw. så kommer jag antagligen åka på storstryk för att jag la ut just den här bilden)


KM i agility och en sjuk opel

Idag bar det av mot Eskilstuna på eftermiddagen med sikte mot Eskilstuna Brukshundklubb och klubbmästerskap i agility. När jag svängde av motorvägen tyckte jag först att bilen brummade mer än vanligt, men tänkte inte mer på det. Väl hemma sprang jag in för att byta om och packa en väska med leksaker och gottis, och när jag sedan startade bilen skarmlade den till och började lukta avgaser. Det visade sig att avgassystemet gått av. T Y P I S K T!

Fick låna mamma och pappas volvo så jag i allafall kunde ta mig till klubben. Väl där träffade jag "gamlingarna" Karro och Mi. Underbart att få se dem igen! Lagom till att vi skulle kicka igång KM öppnade sig skyarna och mina jeans blev dyngsura av att bara gå banan. Regnstället var såklart i Örebro. Duktigt!

Billy hade väl knappt sett ett agilityhinder på ett par månader minst och än mindre tekniktränat, men vi var där eftersom jag ville träffa alla igen. Det var ju en så liten tävling och på hemmaplan gick vi bara ut för att leka och ha kul på banan. Billy var dock rejält laddad och sprang på som en dåre. Jag plaskade efter i mina genomvåta jumpadojjor och kände mig som en riktig looser som inte hann med att handla min hund. Han fick en vägran, alltså, 5 fel i båda loppen och helt ok tider på ca 48 sek i båda loppen. Vägringarna tog tid och om matte hade varit lite dukigare på att handla hade vi nog kapat många sekunder, men så går det när man är lat och inte tränar.

Prestationen räckte dock till en tredjeplats totalt i largeklassen. Grattis säger vi till de nya klubbmästarna, Mickaela & Ella i small, Karolina & Elton i medium och Carolina & Titti i large!

 
Dagens väder tillät ingen fotografering så här bjuder jag på ett par sommringa bilder från Avesta våren 2007


BackOnTrack

Igårkväll gjorde jag något jag haft i tankarna länge, beställde ett BackOnTrack täcke till Nellan. Visst svider det lite i studentplånboken, men vad unnar man inte sina bästisar?

agilitylistan går diskussionerna heta angående BackOnTrack och SKK's beslut att dopingklassa produkterna. Anledningen är att BackOnTrack marknadsför sina produkter som smärtlindrande och påskyndande vid läkning av skada. Detta ska komma av täckets förmåga att reflektera värme.

Huruvida det smärtlindrar eller påskyndar läkning av skador bättre än andra täcken vet jag inte riktigt vad jag ska tro. Framförallt har jag beställt just detta täcke för att det har en ganska slimmad passform som gör att hunden enkelt kan röra sig som vanligt i det. Att det går ner så långt över korset och rumpan är ytterligare en viktig faktor då Nells spondylos sitter hela vägen ut där och det är viktigt att muskulaturen är uppvärmd vid rörelse för att hon inte ska få ont.
.


Såhär kommer Nella att se ut på promenaderna kalla vinterdagar och regninga höstkvällar.


Nu håller vi tummarna för Figge!

Kommer ni ihåg Figge? Snälla, härliga gamla Figge som jag red regelbundet uner vårterminen, ca ett par gånger i veckan. En otroligt genomhygglig ponny som jag lufsade ut med i skogen på och hade det mys. Billy och han blev också polare, och Billy-killen tyckte mycket om att få följa med ut i skogen när jag satt till häst. Tanken var att jag skulle ta upp ridningen på Figge nu när jag är tillbaka till Örebro, men när jag kontaktade Taava som äger honom berättade hon att han blivit allvarig sjuk i fång på sensommaren. Idag träffade jag på Taava i skolan och med en tår i ögonvrån berättade hon att han inte alls mår bra och bara står i sin box och ser ledsen ut. Nu håller vi tummar och tår för att gubbstrutten återhämtar sig!

                          
                          


Kalle-kanin och anki-and i frysen?

När man tränar apportering med retrievers måste man ju då och då träna med vilt istället för dummies. Med vilt menas skjuten fågel och kanin eller hare. Fram tills att man ska använda viltet förvaras det fryst. För retrieverfrälsta låter detta oftast inte konstigt, men vanliga dödliga brukar tycka det är lite märkligt och ganska äckligt.

Av den enkla anledningen berättade jag först inte för Jensa om haren, minianden och duvan jag köpte på WT't i söndags, förpackade väl och gömde längst ner i vår frys. Men som den ärliga person jag är drabbades jag av dåligt samvete. I och för sig hade jens sett när jag stoppade in dressman-påsen i frysen, men hade han förstått vad den innehöll? När vi stog och lagade käk tog jag sats:

Jag: Jensa, har du förstått vad jag har lagt in i frysen?
Jens: Va? Nää...
Jag: (känner behov av att förklara mig) Du vet när man ska träna retriever så behöver man döda fåglar och sånt...
Jens: Vafan, ligger det fåglar i vår frys!?
Jag: (Babblar stressat på) Nej, en hare........ och två små fåglar, men väl förpackade i tusen plastpåsar och de ska inte ligga där så länge och de är fräscha och jag kan köpa en låda och, och, och....
Jens: (Tittar på mig som om jag vore en idiot) Jaja, det är väl ok då!
.

    
Bilder på Billy från i våras då vi tränade släpspår


Sweet dreams?


Både Nell och Billy har rätt individuella sovstilar, men alltså kan det här vara skönt!?


Kanonfint markeringsarbete på GRK Närkes WT

Idag har Billy och jag varit på WT vid segersjö Herrgård. Eftersom det bara är en halvtimma från universitetet hade jag anmält för träningsskull. Planen var att åka dit och enbart starta på ett par stationer som jag trodde han skulle gilla och lyckas bra på för att skapa positiva minnesbilder av provsituationer.

Det vara bara 6 hundar som deltog i ökl och vi ombads gå i samlad trupp hela tiden. Jag som hade planerat att ta stationerna i egen vald ordning fick tänka om och fint sålla mig till ordningen.

Station 5 (Enkelmarkering på vatten): 20 poäng!
Stationen var verkligen märklig. Det började medn en transportsträcka och sen ställde man upp ut mot vattnet, men så kom ett skott åt höger som efterföljdes av ett plask i samma riktning. Varken hund eller förare såg skymten av kastare eller kast. Sedan fick man sända hunden som var tvungen att braka fram genom vass och snår och simma lite för att nå apporten. Från det att man sänt såg varken förare eller domare hunden fram tills att den kom fram ut snåren igen. Billy var fin runt fötterna, fick in snabbt och lämnade av bra.

Station 1 (Lång enkelmarkering med halvdold kastare): 20 poäng!
Först var det en kortare transport till sändplatsen och skott. Kastet kom från en kvinna som satt i ett jakttorn, och jag tror inte att hundarna lokaliserade henne. Hon hade ingen vidare "kastarm" utan droppade liksom nästan ner apporterna som var mörka mot mörk bakgrund. Det verkade ganska svårmarkerat. Billy var dock uppmärksam och spikade snyggt.

Station 2 (dubbelmarkering): 18 poäng
Kort transport till sändplatsen. Ca 50 meter rakt fram gick ett dike och kast ett hamnade bakom diket medan kast två landade framför. Billy spikade den framför diket och fick jobba lite för att få in den andra, men gjorde ett bra jobb.

Nu hade jag egentligen tänkt bryta, men eftersom grabben bjöd på en sån helskön attityd. Lugn och koncentrerad men ändå väldigt arbetsvillig bestämde jag mig för att fortsätta, men anpassa övningarna.

Station 3 (dirigering): 5 poäng
Här hade man tre minuter på sig att hämta in två dirigeringar. Först skulle en kortare, ca 30 meter, längs med en åkerkant in och därefter en dubbelt så lång diagonalt över åkern. Jag skickade enligt anvisningarna på första. Han gick ut i lite tveksam galopp, men stannade inte för att fråga och kom snabbt in med dummien. På nästa valde jag att gå nästan halva sträckan för att skicka därifrån. Jag hade bestämt mig för att strunta i poängen och bara koncentrera mig på att låta grabben lyckas och skapa positiva minnesbilder. Han kom lite snett på dirigeringen, men fick den i vind. Jag varsäker på att vi skulle nolla eftersom jag hittade på mina egna regler, men fick visst lite sympatipoäng.

Station 4 (sök): 6 poäng
Dagens sista station var söket. Det gick på en helt slätt fält med låg vegetation, typ som en kort stubbåker fast gräs. Man hade 5 minuter på sig och det fanns 8 apporter. Billy gick ut bra på nummer ett. På nummer två frågade han två gånger innan han kom i arbete. På nummer tre verkade han med i matchen igen, men fick jobba ett tag för att få in dummien. På nummer fyra frågade han två gånger igen och när den var inne valde jag att langa iväg den och låta honom knalla för att skapa en sista positiv minnesbild. Därefter bröt jag övningen. Han var trött och jag vill inte befästa frågandet på söket mer än det redan sitter. Återigen trodde jag att jag skulle nollas eftersom jag bröt övningen och även langade iväg dummien.

Totalt blev det 69 poäng och ett 2:a pris, tack vare grabbens fina markeringsarbete.
.


Mina fina djur i väntan på prisutdelning. Nellan var med som sällskapsdam och hejjarklack ;)


Stanroph Super Trooper

Det är märkligt det där med hur tiden förändrar saker. För nån vecka sen kom jag att tala om Truppe i skolan för ett par klasskompisar och inatt drömde jag om honom.  Lilla Trooper som jag höll så mycket av, men var tvungen att skiljas från. Och så vips känner jag ett sting av saknad igen. Men även om det nog alltid kommer göra lite ont att minnas, vill jag för alltid göra det. Därför satte jag upp två favoritbilder på väggen vid mitt skrivbord idag.
.


Nu får jag höra att du lever då och då ifrån en
vän och det verkar som att allting är okej
jag undrar om du nångång är tillbaks dit igen
och kanske undrar över mig
du kanske undrar över mig


där låghusen slutade och skogarna tog vid
där allt var tyst och stilla som på kort
där nätterna viskade om ett sporrande liv
och när ingenting var gjort
då när ingenting var gjort


det är lätt att tänka bakåt när förvirringen tar
fart och när jag känner så då tänker jag på dig
allt är så förgängligt allting kan brisera snart
men du är oförstörd för mig
du är oförstörd för mig

men tiden har sin rätt att förändras där den går
och den är hos dig nu hos dig och din vän
jag ska aldrig mera lägga mig med huvudet
mot ditt hår och aldrig älska dig igen
aldrig älska dig


men vid vägen längs bäcken som sakta ledde
hem där är himlen lite närmre för mig
där har tiden gjort en hållplats för oss
och allt som hänt
dit kan jag gå och sakna dig
dit kan jag gå och sakna dig


men nya dagar väntar med nya tidsfördriv
och allting liksom kräver mera nu
så ta dina minnen och försvinn ur mitt liv
älskade älskade du
älskade älskade du


Hundpaus för minnesstund

Jag ska göra ett undantag i min annars ganska hårt nischade hundblogg för en liten minnesstund. Såhär i Idoltider kan jag inte låta bli att tänka på min absoluta favorit i idolsammanhang. Give me an hand for Nils, grabben som hade allt.



Rallylydnad

Ikväll har Billy och jag testat rallylydnad för första gången i bådas liv. Just nu känns apporteringsträningen som prio ett och jag kan inte låta bli att ta det mer seriöst. Inte så att vi inte har kul när vi tränar, tvärt om, men jag känner en annan form av vikt i träningen. Agility har alltid varit mer en plojgrej, även då vi tävlade regelbundet. Nu känns det som att vi båda behöver en liten paus från agilityn och därför impulsanmälde jag till en rallylydnadskurs i sommras. Ikväll var första tillfället på kursen och det verkade intressant.

Jag, som blir mer och mer kräsen för varje kurs jag går, kan känna att kursupplägget var lite smårörigt men tycker ändå att det verkar kunna bli trevliga och nyttiga kurskvällar. Mest förvånad är jag över hur otroligt positiv och intresserad attityd Billy bjöd på. I nya sammanhang kan hans fokus lätt hamna utåt istället för på mig. Han är lydig och gör pliktskyldigt allt jag ber om, men liksom inte helt med. Speciellt om det är rörigt runt om, nya hundar tätt inpå, hundar som skäller etc. Ikväll kände jag dock att jag fick grabbens fulla koncentration när jag bad om den och han gick in helhjärtat för uppgiften.

Ikväll gick vi igenom de 10 "enklaste" skyltarna. Kanske inte lättast att utföra, men lättast att förstå för oss förare. De handlade om höger och vänstersvängar, helt om, 270 graders snurrar  och stopp med sitt. Jag provade alla skyltarna men la mest fokus på höger och vänstersvängar med intensiv belöning efter varje korrekt utförd sväng. De sämre men ändå godtagbara svängarna fick en lågstatusbelöning och de kassa ignorerade jag.

Tips på linjetagsövning

Billy och jag tragglar på med våra linjetag. För att få träningen varierad försöker jag hitta på varianter på övningarna. Idag kände jag att jag behövde lite motivation och bläddrade i mina anteckningar från England. Där hittade jag en övning vi tränade ofta, men som jag nästan glömt bort. Ofta när man tränar linjetag skickar man hunden i samma spår som man gått när man la ut dummien och poängen med den här övningen är att undvika detta.

Man behöver en stor öppen yta. Jag har ett underbart fält precis utanför dörren som jag har försökt tecka upp ovan. Apporterna placeras i ena hörnet, sedan går man längs långsidan och motsatt kortsida för att slutligen skicka hunden på linjetag på diagonalen. Utmaningen ligger i att inte låta hunden falla ut mot långsidan för att ta stöd av doftspåret eller den nyss gångna sträckan för att nå apporterna.

Svårighetsgraden på övningen går att variera massa. Man kan låta hunden gå med och se apporterna läggas ut eller låta den vara kvar inne medan man lägger ut dolda apporter. Sträckan på linjetaget kan göras längre eller kortare. Man kan kasta störningsmarkeringar, välja att lägga in ett stopp på halva sträckan eller liknande.

Billy fick gå med mig och lägga ut tre apporter idag. På första skicket ville han vingla ut åt vänster och ta det trygga ingådda spåret, men efter att jag brutit och skickat om gick han fint till området. Mitt mål med dagens övning var främst att få lite "längd i kroppen" på grabben så sedan backade vi lite och skickade på nummer två, och sedan ytterligare inför nummer tre.

Killen var på hugget och när jag avslutade ville han mer, mer, mer och hoppade och och gav mig en våldsam slängkyss rakt på näsroten i frustration. Aj! Men jag kunde inte annat än le för det var en kononfin bekräftelse på att jag bröt i precis rätt tid innan grabben började bli trött. Nästa gång vi går ut till fältet kommer han forthoppningsvis ha en finfin minnesbild av att där var det superkul.

Idag har varit en bra dag

Ni vet hur vissa dagar kan vara kassa utan att man egentligen kan sätta fingret på varför. En sån dag hade jag igår. Idag har däremot varit en riktigt bra dag, men den här gången vet jag varför. Mina söta Örebro-vänner är svaret.

Dessutom kom jag ut på en rejäl cykeltur med Billy på morgonen. Under helgen provade jag att ändra mina linjetagsskick en del, men efter en del eftertanke har jag beslutat att behålla dem som de var. Detta har dock skapat en del osäkerhet hos grabben och nu hoppas jag på att kunna stärka honom snabbt igen. Två riktigt bra linjetag fick jag till under cykelturen, vilket känns skönt. Kvalitet före kvantitet. Nu gäller det att bygga på med enbart positiva minnesbilder!

I skolan träffade jag Jennie, Brita, Emelie, Ida och Cornelia för plugg. Vi lär oss just nu att skriva pressmeddelanden. Uppgiften är rolig men samtidigt utmanande. På kvällen bjöd Cornelia in lite tjejer på Idol-kväll. Vi mumsade smarrig paj och hade det gött. Vid halv tio var det dags att traska hem, men jag hamnade istället hos Ida och kollade film med henne och hennes kompis Mickis.

Nu sitter jag framför skärmen, med Nell sovande på fötterna, och pillar lite innan det är dags för sängen. Och ikväll somnar jag med en härlig känsla i magen. Ni vet vilka ni är, ni som får mig att må såhär bra!

Sovstilar

Så var vi tillbaka i Örebro igen. Min förkylning är inne i andra andningen och jag känner mig inte särskillt pigg. Febern håller sig borta med jag är snuvig, rosslig i halsen och huvudet känns som en sten. Efter de två timmarna i skolan sov jag på soffan en timme innan jag kände mig någorlunda pigg igen.

Hundarna tycks i allafall inte tycka illa om den stillsamma förmiddagen. De sover som små murveldjur i hallen. Billy tätt ihop med favvoleksaken marsvinet Marwin, och Nell till hälften placerad i en ny korg som jag hittade i soprummet här om dagen. Ingen snygg sak direkt men hel och ren.
.




Nu väntar vi bara på att Sara ska bli klar i skolan så vi kan bege oss ut i naturen!


Kurs hos Håkan och Carina

I helgen blir det apporteringskurs för Billy och mig hos Håkan och Carina. Oj, vad skoj det ska bli! Min förkylning hoppas på finare väder, men fleecetröjor och regnställ är nerpulade i packningen ifall att. Dessutom tänkte jag tömma coop extra på halstabletter och näsdukar.

Nell ska få spendera helgen hos Lars och Reet, så henne kommer jag inte att behöva oroa mig för eller känna dåligt samvete över. Hon kommer som vanligt att behandlas som den lilla prinsessa hon är.

Mille fångade Billy och mig på bild på Fellingsbroprovet. Det kan inte ha varit något lätt prov att fota då publiken fick trängas bakom ekipagen på spången.
.


Transport tillbaka från det  svåra vattnet


Såhär såg vattendirigeringen ut. Ser ni? Två helger innan gick Billy en vattendirigering
på träning som var uppmätt 80 meter och den här var definitivt längre.



Avlämning på söket som fördes från spången.


Fina Billy-killen!


Sympatisvält, hälta och en ny jycke huset

Imorse väcktes jag av det härliga ljudet av hund som kräks. Yes, finns det något underbarare sätt att vakna på!? Det faktum att jag vaknade feberfri var iallafall en riktig moodhöjare. Det var stackars Billy som hade mått illa och dörrmattan är numera ett minne blott. Så fort miga jyckr är krassliga i kistan kör jag samma kur, svält 24h. Nell fick sympatisvälta med Bill imorse eftersom jag tänkte att hon kanske också var risig. Behöver jag påpeka att damen inte var nöjd med mitt beslut?

Billys humör var iallafall inte påverkat av magsjukan, han var så pigg och glad så Sara och jag gick en ny tur i en ny skog som tog ca 1,5 timme och var skön att gå. Nellan fick dock vara hemma. Nell har haltat lite till och från på vänster fram en tid nu. Det är ingen jättehälta, bara en liten markering men eftersom den är så återkommande har jag bestämt att hon får käka rimadyl och vila en vecka till att börja med.

Just det, så måste jag presentera mig nya jycke också. Ingen aktiv jävel direkt, men rätt skön i soffan...


Nu laddar jag för att ge mig ut på en cykeltur med Billy i regnet. I sommar har jag jobbat upp grabbens flås lite och jag tycker att jag fått ett bra resultat då han känns piggare och lite mer alert. Därför gäller det att inte tappa kondisen nu, trots skitväder...

Lyckliga Billy!

Min förkylning blir bara värre. Igår släpade Sara, som också är förkyld, och jag oss runt korta rundan. Febersvetten lackade och åtminstone jag fick duscha när vi kom in. Inatt sov jag dryga 13 timmar så idag jag känner mig åtminstone rätt uvilad, men kroppen är seg, näsan snuvig och halsen jätteond.

Sara mådde iallafall bättre och erbjöd sig att ta med Billy på en längre tur i skogen. Vilken lättnad! Det är verkligen guld värt att ha en hundkompis som bor såpass nära och kan hjälpa till när det tryter. Sara hjälpte mig också när jag var dålig i slutet av förra terminen. Du är guld!

Nellan har lite ont i ett framben, stackarn, så hon får stanna hemma och vila med matte. Hon verkar iallafall inte ha så mycket emot att slagga i hallen. Eller vad tycker ni?

 


Jaktprovsprotokoll

Idag fick jag Billys protokoll från jaktprovet i brevlådan. Med tanke på domarens muntliga kritik var det ganska nervös som jag sprättade upp kuvertet men det var riktigt kul att läsa. På något sätt är det en lättnad att det var just truten som var det övervägande. Hej och hå vad vi ska träna vitfågel nu!

Samarbetsvilja: Visar bra samarbetsvilja vid förflyttningar, kan förbättras i arbete. A:3

Sökarbete: Söker med varierad motivation & effektivitet. Är trög att få i arbete. B1: 3, B2: 3

Fart: Måttlig fart. C: 4 

Uthållighet: Mattas på söket. D: 3

Näsa: Används bra. E:5

Dirigerbarhet:
Land: Är i hand & löser uppgiften.
Vatten: Bättre uppföljning av givna tecken och signaler är önskvärt för att öka effektiviteten.
F: 3

Markeringsförmåga:
Land: Uppmärksam med bra minnesbild av en, diffusare bild av nummer 2. Löser med förarstöd.
Vatten: Uppmärksam med bra minnesbild av en, diffusare bild av nummer 2 men gör bra uppföljning.
G: 4


Skottreaktion: Lugn och koncentrerad. H: 5.

Stadga: Visar god stadga för fallande vilt. Tyst i passivitet. I1: 5, I2: 5

Apporteringslust: Är inte spontan för trut, går ifrån. Lite långsamma, omständiga inlevereringar. J1: 1, J2: 3.

Apportgrepp: Välbalanserat, mjukt grepp. Bra avlämningar. K1: 5, K2: 5, K3: 5.

Simteknik: Simmar bra. L: 5.

Vattenarbete: Lite trög i, väl i arbetar han. M1: 4, M2: 5.

Spårningsförmåga: Ej testad

Hundtolerans: Stör eller störs ej av annan hund. O: 5.

Sammanfattande kritik: En hane som för dagen gör ett godtagbart markeringsarbete. Brister i spontanitet för trut, vilket motiverar priset.


Back in town, men inte back on track

Igår var det dags att återvända till Örebro för terminen.  Vid tvåtiden ramlade jag in i min lägenhet och sedan vidare ut på favoritturen i skogen. Hundarna verkade lyckliga att återse Markaskogen. Först brallade de runt som tokiga för att sedan gå som dammsugare och sniffa in alla dofter. Hemma i lägenheten tog dom det också lungt. Nell hade jag inte oroat mig för. Hon finner ju sig tillrätta nästan var som helst, men Billy brukar ogilla att bryta sina rutiner. Men det verkar verkligen som att båda djuren känner sig ordentligt hemmastadda på studentgatan 22 för till och med Billy la sig nöjt tillrätta i korgen och sov och vid middagsdags slängde han i sig käket. Skönt!

Jag hann också in en sväng till stan igår eftermiddag för fika/käk med några av tjejerna på ett mysigt café. Redan i bussen på väg dit började det kännas tjockt i halsen och på bussen hem var förkylningen ett faktum. Gick och la mig riktigt tidigt igår och har vaknat flera gånger av halsont. Inte kul och väldigt olägligt eftersom jag har en lång introduktionsdag till nya kursen idag. Blir till att knapra alvedon och bita ihop.

RSS 2.0