Låt inte vandringsprisen samla damm!

Egentligen kan jag inte så mycket om den, men golden retrieverns historia är något som intresserar mig. Kanske inte direkt på Lord Tweedmouth-nivån. Snarare Sverige för 40 år sedan. Jag älskar att läsa de gamla "Golden Nytt". Vandringspris är även någon som alltid har fascinerat mig.

I mina ögon är det det vackraste och prestigefylda man kan få på en tävling. Helst ska det vara någon gammal repig och vind pokal eller mässingsfat som man kan se har hängt med sedan 70-talet. Och till sist det allra bästa, fotoalbumet som medföljer som innehåller bild och stam på alla hundar som priset vandrat mellan. Jag minns till och med hur jag älskade att bläddra i dessa de gånger mamma fått hem något från en utställning, redan innan mitt hundintresse vaknat till liv.

Tyvärr blir vandringsprisen färre och färre, i allafall på utställningarna. Det anses vara för mycket jobb för arrangören att se till att samla in och dela ut dem, ett argument jag kan förstå men inte acceptera. Nu ligger flera av våra vackra vandringspris och samlar damm, inga nya bilder förs in i albumen. Resultaten lagas digitalt, vilket såklart är bra det med men varför måste det ena utesluta den andra? Idag, år 2010, blir jag varm i hjärtat av att bläddra i ett album med exempelvis jaktklass-vinnare sedan 70-talet. Vem ordnar en sådan sammanställning digitalt? Ingen, och därför lagras bara långa listor med text. Inte kommer jag bläddra i resultatlistorna med samma värme i hjärtat om 40 år!

Dessutom tycker jag att vandringsprisen ofta lyfte fram de hundar som var bästa jaktmeriterade hund, bästa veteran eller liknande på ett trevligt sätt som de inte lyfts fram idag. Jag tycker att vi bara tenderar att se de som blir BIR eller på sin höjd de som tildlelas certet. Ytterligare något fint med vandringspris är att de ofta skänktes till minne av något, ofta en duktig hund och på så vis levde den hundens minne vidare på ett fint sätt. Och inte för att glömma den prestige som jag upplevt att många vandringspris är laddade med. Prisrosetter i all ära, men i mina ögon är en massproducerad tygbit bara en fis i världsrymden jämfört med ett unikt vandringspris.

Nej - det kanske är sällan jag så här tydligt argumeterar för något i den här bloggen men detta är ett slag jag verkligen vill slå för: Tillbaka med vandringsprisen!


Pigga klubben...

...är nog vad man kan kalla mig och mina djur just nu. I mitt fall är etiketten ”pigg” i ironiskt syfte. I mina hundars fall gäller den istället i allra högsta grad.

I samband med kennelträffen förra helgen upptäckte jag nämligen våteksem på båda mina jyckar. Jag klippte genast ner pälsen och satte på tratt. Nell har ett stort på halsen och Billy två mindre runt höger öra. Detta har lett till att mina hundar, men tanke på vädret, varit tvungna att ligga inne på dagarna eftersom jag inte litar på om de går in under tak om det kommer en skur. Eftersom de ska ligga inne har jag känt att de istället måste få komma ut och gå en sväng på morgonen istället för morgonkissen i trädgården som de annars får. Min klocka har därför ringt halv sex på morgonen. Efter hundturen har jag stressat till tåget och praktiken. Hemma har jag sedan varit runt 18.00 och mötts av två urpigga jyckar. (Notera dock att de blivit omhändertagna under dagen och inte bara legat inne i sin ensamhet).

Ingen av dem har gått att promenera med lös utan att de försökt klia upp de läkande eksemen. För att Billy ska få utlopp för sin energi har jag därför cyklat en halvmil med honom varje kväll. Han har även fått korta apporteringspass. Nell har fått koppelpromenera med min snälla pappa för att jag ska orka. Sedan har jag kört nått litet trick eller lydnadspass med henne på kvällen.

Nu när veckan lider mot sitt slut ser jag fram emot att få sova, haha! Jag kan också konstatera att det nog är den enda veckan i mitt liv där jag konsumerat kaffe varje dag. Jag som knappt intar den svarta drycken har promenerat till Svensk Mjölks kaffemaskin hela två gånger per dag. Dock ska det tilläggas att deras kaffemaskin får fem av fem hundtassar!


Kennelträffen 2010

Idag fick jag köra i en extra espresso i min morgon-chochiatto på praktiken, så trött var jag efter vår intensiva helg.

Lördagen bjöd som sagt på sedvanlig kennelträff. O-kullen funktionsbeskrevs och resten minglade och deltog på utställningen. Vädergudarna var med oss, nästan lite för väl. Det var hett! Den plötsliga värmen påverkade hundarna, inte minst på funktionsbeskrivningen. Något som är kul är att flera valpköpare är beredda att åka så långt för att delta på Combine-träffen. Combine Make My Day kom hela vägen från finland och Combine Lionheart från Danmark. Lionheart har även passat på att gå två viltspår i ökl i Sverige - både med 1:a pris som resultat. Grattis! Åter till Combine-träffen och utställningsresultaten: Bästa hane blev Combine Make My day, "Nemo" och bästa tik var Combine Good as Gold, "Sunna".


På söndagen packade vi regnkläderna och återvände till Biby för apporteringsträning med Bitte Lind. Vi var uppdelade i två grupper och Billy och jag var med i förmiddagsgänget. Vi tränade dubbelmarkeringar och linjetag. I gruppen ingick en hane som var lite spänd och morrade lite vid ett par tillfällen. Billy påverkades kraftigt av detta. Inte genom att själv bli märkbart spänd i gruppen, men när han var ute på arbete kändes det som att han koncentrerade sig lika mycket på den hunden som på sitt arbete. Dessutom kissade han under arbete ett par gånger, någor jag inte sett på över ett år. En gissning är att vid min sida är han lugn och trygg, men ute i arbete känner han inte samma stöd. Vi situation v får jobba vidare, för även om det såklart inte är acceplabelt att en hund är lite morrig så finns det stor risk att vi stöter på detta ute i verkligheten.

På eftermiddagen inledde nästa gäng med att träna vattendirigeringar. Vi hade tillgång till båt och underbara marker. Precis sånt som Billy och jag behöver träna - men eftersom han har ett våteksem under örat fick vi avstå. Istället fick jag sitta i båten och se de andra utföra imponerande jobb. Däremot hoppade vi med när de tränade en rolig stoppsignalsövning och ett linjetag med släpspårsstörning. Mer om båda i bloggen vid tillfälle!

kennelträffen 2009



Lägescheck - Nella + tidsbokning på ReDog

Minns ni att jag skrev om att jag ville ta Nell till Stefan Rosén på ReDog i Västerås för att han skulle få titta på henne och utlåtande, tips och råd på hur jag ska få henne att hålla så länge som möjligt? Sedan dess har det inte blivit någon av tidsbokningen förrän idag. Dels för att jag haft svårt att lösa hur jag skulle ta mig dit, och dels för att Nell varit så otroligt bra länge nu. Hon har varit superpigg och hängt med på långa promenader utan att visa den minsta hälta. Men nu ser läget annorlunda ut. Hon haltar nästan varje dag igen och något som bekymrar mig är att det blir mer och mer oregelbundet i uppkomst. Där det tidigare bara kom helt random har jag de senaste veckorna kunnat ana ett samband mellan hälta och ansträngning som inte varit speciellt tydligt innan.

Idag tog jag dock tag i saken och bokade en tid hos Stefan. Direkt när min praktik är avklarad (kan inte åka från den på dagtid) så ska vi infinna oss på ReDog i Västerås för en ”friskvårdsbesiktning”. Jag ser fram emot det någon alldeles och oj vad jag hoppas att vi ska finna någon form av lösning för min Nell.

Det finns inget värre än när de man älskar har det besvärligt. Ännu värre är det när det gäller ett djur som inte kan berätta för än var, hur och när den har ont. Dessutom är det oerhört frustrerande att inte veta hur jag ska agera. Är det bäst att låta henne vila? Eller är det bättre att hon får hålla igång? Och om hon ska vila är det totalvila som gäller eller koppelpromenader? Bör hon få Rimadyl? Eller kanske bara smärtlindrande Magnecyl?

Just nu känner jag att jag inte håller mig konsekvent till någon metod, men visst får hon röra sig. Det var det sista rådet jag fick från Annalysen ”Låt henne inte bara ligga, då blir ryggen än mer orörlig !”. Men samtidigt känns det fel att inte ta det försiktigt med henne. Hon får gå långa sträckor i koppel innan hon får springa fritt för att vara ordentligt uppvärmd. Jag försöker också att istället för att gå långa promenader åka till bryggorna och låta henne gå en kortare tur och sedan simma längs de långa båtbryggorna för att undvika belastning.

Nell är min bästa kompis. Hon är luften jag andas och min allra första stora kärlek. Det river verkligen i hjärtat när hon har ont. Samtidigt är Nell jättepigg just nu. Hon är full med energi och livslust, vilket ändå tröstar de dagar det känns tungt. Hon hämtar dummies, leker med leksaker och pockar på min uppmärksamhet. Älskade hund!


Combine-festival



Ikväll kickas årets Kennel Combine-festival igång, en helg som nästan bara blir bättre och bättre för varje år. På lördag är det dags för kennelträff och funktionsbeskrivning av O-kullen vilket ska bli mycket spännande. Dels för att jag känner båda föräldrarna väl (Billy & Remy), och dels för att det blir den första kullen efter Billy jag ser beskrivas. Lite tråkigt är dock att jag inte har någon närmare relation till någon av valparna eftersom ingen stannat i familjen, men man kan ju inte spara hundar på hög heller.

Den sedvanliga utställningen är också något att se fram emot. Det är kul att stå och titta på en ring full med Combine-hundar, se deras likheter och olikheter. I år dömmer Kia Löfgren och Eva Carlin. Dessutom är det alltid lika trevligt att återse och klappa om hundar som kommit flera år i rad, se hur de utvecklas och mognar. En av dem som det alltid är speciellt roligt att återse är Ingelas Astrid, Combine Evening Song, som är Nellas helsyster.

Under lördagskvällen äter vi tillsammans med de som haft möjlighet att stanna kvar hela dagen en middag på Hållsta vandrarhem, har trevligt ihop och kollar på filmen från förra årets träff.

På söndag har vi sedan bjudit in Bitte Lind, Kennel Lopplådan, för att hålla kurs i retrieverträning. Ett gäng ska kursa på förmiddagen och ett annat på eftermiddagen. Sedan är det ytterligare ett gäng som går med och får hämta någon enstaka apport och resten av kennelträffens deltagare är välkomna att gå med och lyssna. Billy och jag ska vara med i eftermiddagsgänget.

Men som sagt så kickar vi igång festligheterna redan ikväll, eller festligheter och festligheter. Mamma och Pappa far till Biby där träffen ska äga rum och ställer i ordning tält, grill, ringar, rutorna etc. Jag och Malin ska istället till Hållsta vandrarhem för att fixa lite med tekniken och även förbereda en tipspromenad. På kvällen blir det sedan middag och uppladdning.
.


Tikarna i utställningsringen förra året

.
 
Både J- och L-kullen är trogna. De hade nästan hela syskonskaran på
plats förra året. I år kommer hela J-kullen att finnas på plats medan
L-kullen har två syskon på vift.

 


Spagettin i taket är rikskändis

Hela familjen Widebeck-Larsson har bott under samma tak i ungefär två veckor nu. Det känns helt som förr. Vi bråkar, blir sams och skrattar. Jag sprider mina grejer över huset, Malin är ilsken (speciellt på mornarna), Linda fattar inte skämten, Pappa har noll koll och mamma bossar. Men jag gillar min knasiga familj. För knasiga det är vi. Och interna. Igår gjorde Malin och jag vår tak-spagetti till rikskändis. Jag kirrade sändningstiden i radio och Malin skötte snacket. Nedan kan ni lyssna på klippet. Det rekomenderas!


En annan sak jag älskar är alla interna grejer vi har skapat genom årens lopp. Sex and the city-citat till exempel som någon kan dra och då förstår resten precis situationen, förutom kanske pappa då som inte alltid hänger med. En annan grej är den där gamla tillskojade campinoreklamen ni vet. Om någon av oss systrar kör en line typ: "Bajs - ha?" så fyller genast en annan i med "Amen, skärp dig nu för fan" och de tredje klämmer i med "Prova nya campino, som jordgruubar som plumsar ner i mjölk. Fy fan va gott!".

Här om kvällen satt jag och Linda och kollade på en deckare. Tilläggas ska att Linda alltid haft en riktig hang-up på filmen "Hitta Nemo" och hela familjen har nog sett den så många gånger att vi kan manuset utantill. I alla fall, i deckaren blev huvudpersonen vid ett tillfälle lite förvånad och ställd så han hasplade ur sig "ooo ha" varpå Linda och jag blixtsnabbt vände oss mot varandra och körde "HAJMAT O HA HA", vilket är en ramsa som rabblas vid en dopcermoni i just "Hitta Nemo".


Billy visar framfötterna i vänstervarvet

Billy-grabben är i hyfsat fin päls och kondis just nu. Insåg nyss att jag glömt rapportera i bloggen om Fjällnora Open Show som vi for till söndagen den 2 maj. Lillebror Tino stog tvåa i Mid Limit och Billy blev bästa jaktmeriterade hund och 3:a bästa hane.

Igår var Mamma i Skokloster och ställde ut på SSRK-utställningen. Jag valde att stå över denna gång och istället ta igen förlorad tid i Örebro, men i efterhand önskar jag nästan att jag hade följt med. Där hade nämligen lillebror Tino stått två i öppenklassen. Billy hade varit på riktigt showhumör och blev tvåa i championklassen, seglade upp på andraplatsen i bästa hane och återigen blivit bästa jaktmeriterade golden. I finaltävlingarna hamnade han sedan på en hedrande tredjeplats och blev alltså BIS - 3 jaktmeriterad. Vilken dag!


Billy och jag i Fjällnora


Det vackraste jag vet

För tillfället befinner sig Nellsan och jag i Örebro och hälsar på husse. Billy fick stanna hemma med mamma eftersom hon ska visa honom på Skokloster-utställningen idag. Jag tror det var med värme i våra hjärtan som både Nell och jag klev ur bilen på studentgatans parkering. Det halvruffiga studentområdet känns verkligen som ett hem. Nell hade bråttom att lukta på alla fläckar och söka genom buskagen efter matrester, men sedan ville hon in i lägenheten där hon parkerade sig i korgen och föll i djup sömn med ett leende på läpparna. Hon var hemma.

Idag tog vi lite sovmorgon och sedan har vi gått morgonpromenad. Jag gjorde precis så man inte ska göra och lät Nell ta mig på promenad istället för tvärt om. Hon ledde först vägen till sjön. Det var otroligt vackert där nu med alla björkar som står i grönska. Sedan fortsatte hon upp i skogen. Hem fick jag sedan vända själv annars hade vi fortsatt i en evighet.

Det är mysigt och känns nästan lite lyxigt att vara iväg med bara en hund. Inte minst är det så många minnen som kommer över mig. För länge var det just så det var. Nell och jag i vått och torrt som gjorde utflykter och hittade på saker ihop. När jag promenerade tänkte jag mycket på tiden då det faktiskt bara var hon och jag. Hon var det självklara valet. Alltid. Fast även om Billy numera är den som får följa med på kurser och tävlingar har Nella i hjärtat aldrig slutat vara min nummer ett.

Att få höra om Leo och Kennie fick mig att tänka till. Man måste vara glad för varje dag man får med sin gamla hund. Och ja, nu börjar jag tycka det känns okej att kalla Nell gammal. Om en månad fyller hon 10. När vi promenerar längs sjön idag travar hon taktfast några meter före mig. Kalkonhänget under halsen dinglar åt sidorna när hon stegar på, pälsen är tufsig och hon haltar lätt. Ändå är hon det vackraste jag vet.

Agility-mania

Just nu är agility jättekul igen. Kanske främst att följa Linda & Doris utveckling. De går för tillfället fortsättningskurs för Mi Ahl på EBK och utvecklas verkligen jättefint. I onsdags hängde jag med med filmkameran och ikväll har jag redigerat och sedan har Lindi och jag analyserat lite. Det är så roligt att Linda har fått upp ögonen för agility och att hon dessutom börjar greppa systemet. Hon ser vad hon gör bra och mindre bra, och det som gör mig så glad är att vi ser och tycker samma saker. Det är spännande och jag ser fram emot att ha någon att analysera träningen ihop med som dessutom har samma typ av hund och samma träningsfilosofi. Att vi ska bo under samma tak i sommar är ju bara ytterligare grädde på moset!

Här är ett litet sammandrag från träningen i onsdags:


Tillägnat Leo & Kennie

Min första agilitykurs jag gick på EBK var en fortsättningskurs för Mi. Vi hade turen att komma in i en toppengrupp där de flesta hade gått ihop sedan grundkursen. Först i efterhand har jag fattat vilken tur jag haft som hamnade med så trevliga förare och hundar. Flera ekipage blev sedan kvar som aktiva. Vi tränade ihop och åkte på våra första tävlingar tillsammans. Sedan jobbade vi i agilitysektorn och arrangerade egna tävlingar tillsammans med den eviga stöttepelaren Mi. Två av dessa ekipage var Cathis med den arbetsvillige aussien Kennie och Ulla med sin trevliga boxer Leo.

Idag när jag följde med Linda&Doris för att titta på deras agilitykurs fick jag höra att både Leo och Kennie fått somna in i början av året ganska snart efter varandra på grund av olika varianter av cancer. Båda skulle fyllt nio år i år. Mina tankar går därför ikväll till mina fina träningsksmrater Ulla och Cathis. Jag är otroligt glad att ha fått lära känna era underbara hundar och jag hoppas att ni snart ska kunna se tillbaka, inte bara med smärta utan också med glädje. För de är just framför allt som glada jag minns både Kennie och Leo.


Agility på EBK

Igår var det agilitydags och jag fick återse mitt kära EBK.  Jag följde med Linda&Doris och Anna&Hera för att se vad de lärt sig på agilitykursen som de går för Mi. De visade mig bakombyten och framförbyten, och förklarade hur de tänkte angående handlingen. Båda ekipagen hade utveckats jättemycket sedan jag såg dem sist. Doris imponerade på mig med sitt fina hindersug.

Billy boy fick självklart testa samma övning som Anna och Linda hade gjort med sina hundar. Inga bakombyten dock, men framförbyten satt där de skulle. Sedan ställde vi upp en kombination på tre hinder och testade framförbyten och blindbyten på samma ställe för att sedan jämföra vilket som kändes bäst. Träningen kändes trevlig och givande.

Filmkameran var med, men tyvärr strulade tekniken lite så Billy och jag kom inte med på bandet. Anna & Hera kom däremot fin på några fina klipp. Linda och Doris syntes också på lite fina snuttar. Här är det Anna & Hera som visar vad de kan:



Stort grattis!

Då och då kan jag tycka att det är jobbigt att ha en hanhund som har använts lite i avel då jag ibland kan känna mig lite granskad, men såklart finns det två sidor av myntet. Billy har flera söner som tillsammans med sina mattar och hussar utför bedrifter som man blir varm i hjärtat av. Självklart är Billys inblandning bara en del. En stor eloge bör också ges till uppfödarna och inte minst hundförare såklart.

Igår presterade Moa & Åskar (Migobelis Nifty Nick) den fina bedriften att få ett 1:a pris och bli provbäst i nkl på Limmerhultsprovet för Domare Carina Asp. Duktiga ni! Mer om bedriften kan ni läsa på deras blogg, varifrån jag även har lånat den fina bilden till vänster.



Andra Billysöner som farsan Baloo är stolt över är exempelvis River Race Brunello (t.v) och Se Uch Nuch Gildas Baryshnikov (t.h). Bilderna är lånde från Kennel Kapplandet och Kennel River Race hemsidor.


Om att våga lyssna på sin magkänsla.

I helgen var planen att Billy och jag skulle gå kurs. Vi anmälde oss tidigt och har sett fram emot den länge. Idag har vi dock valt att avstå och stanna hemma för tyvärr visade det sig inte riktigt passa mig och min grabb. Damen som undervisade hade ett mycket utpräglat träningssystem som hon höll sig strikt till. Jag vill poängtera att jag inte tror att det finns något rätt eller fel" sätt att träna hund, så länge man inte är våldsam mot den. Däremot är jag övertygad om att man som person kan känna sig mer eller mindre bekväm i olika träningssystem. Smaken är som baken och den här träningsfilosofin passade inte mig. Dessutom hade jag svårt att ta damens tuffa lärarstil.

Inom ramarna för systemet rymdes bara det hon ansåg vara det bäst fungerande. Under hela dagen blev vi drillade i hur man skulle använda kroppen, vilka kommandon man skulle anväda etc. Det gick så långt att man exempelvis inte fick skicka hunden på "ja" utan bara på dess namn, inte använda några visuella signaler för fotgående eller inkallning utan bara det verbala kommandot och inte använda någon annan form av belöning än rösten (alltså var godis, leksaker, bollar eller klappar förbjudet). När man gett hunden ett kommando skulle man berömma den om den gjorde rätt och "morra" på den om den gjorde fel. Fel var också om hunden valde att göra ingenting. Damen betonade också att hon aldrig individanpassade sitt sytem. Alla hundar arbetades på samma sätt. Punkt!

På förmiddagen fick vi träna fotgående, stadga och sättaden under gång. På eftermiddagen blev det fotgåendekomnadot, mer fotgående och inakallning (i koppellängd med hunden kopplad). Allt enligt det strikta systemet. För Billys (och flera andra hundars) del skar det sig. När matte ändrade sitt system blev hunden förvirrad och valde ofta att göra ingenting. Då skulle det korrigeras något som jag ställer mig emot. Varför ska man korrigera hunden när den inte ens vet vad som förväntas av den?

Under dagen fick vi höra ord som "Total Chaos" & "Absolut Rubbish" upprepade gånger när vi tränade. Vid ett tillfälle liknade hon träningen vid att hunden skulle lyda sin förare som en militär lyder en överordnad. När jag ifrågasatte om man inte ville att hunden skulle tycka att övningarna var "fun" bad hon mig sluta använda det ordet. "Enjoy" var ok, men inte "fun". Men självklart hade hon även flera bra poänger. Exempelvis upplyste hon mig om att Billy sätter sig lite långt fram när jag gör halt, att jag tenderar att ge vissa komandon en aning sent och att jag ofta rättar in min position efter hunden istället för tvärt om.

Avslutningsvis vill jag återigen påpeka att jag förstår och respekterar damens sätt att tänka och träna hund. Jag är övertygad om att det funkar för dem som trivs i det. Mitt system kanske inte tar mig till någon elitklass, men det är inte heller i första hand mitt mål. Som alltid så är det viktigaste för mig att Billy och jag har kul när vi tränar. Att inte fullfölja kursen känns oartigt och delvis som ett misslyckande, men ibland tror jag att man måste våga lita på magkänslan.

Nytt under solen

Sist jag skrev berättade jag om mitt motto: Allt jag vill kan jag göra, och oj vad det har fått stämma de senaste dagarna. Praktiken på Svensk mjölk är igång. Det betyder uppstigning stax innan sex. Tåg till stockholm, praktik, hemma i Hållsta vid sju, äta, rasta & träna hundar, duscha, sova. Dessutom har jag beövt jobba på kvällstid. Både med annonssäljarjobbet och för att komma ikapp i en engelskakurs som jag läser vid sidan av mitt huvudsakliga program. Dessutom har Malin äntligen kommit hem från sin backpackerresa i sydamerika. Hon hade nog gärna stannat längre, men vi är glada att hon är hemma igen!

Nu har jag paus från praktiken för strax ska jag sticka till Örebro för att gå på engelskalektion. Nu har jag snabblunch så jag ska passa på att ge er en liten uppdatering om vad annat som är nytt under solen:

Mamma och pappa har köpt en ny gammelopel! Den ser precis ut som den gamla och känns helt ok att köra. Dessutom funkar bensinmätare, fläkt, fönsterhissar, centrallås, handbroms mm. som det ju som bekant var lite si och så med i den förra. Dock luktar den unket av wonderbaum, men vi ska till att köra lite blöta hundar i den så är nog lunkten snart ett minne blott.



Billy och jag fortsätter kämpa på men dirigeringsträningen. Mamma och jag har rastat och tränat ihop på kvällarna. Vi har hjälpts åt att bygga upp Billy och igår gjorde han en, visseligen kort, men oj så fin vattendirigering där det verkligen blev tygligt att han litade på mina direktiv. Då blir man varm innombords!

En riktigt fin sak med att vara hemma är att återse käraste kisse-bella, världens finaste katt. Inatt sov Linda, malin och jag tillsammans på Lindas rum. Självklart kom även Bella och gosade ner sig mellan oss. Nu ligger hon i en liten snurreburr vid min dator på köksbordet och är så söt som bara hon kan!




I helgen ska Billy & jag gå en två dagars apporteringskurs i Ärla på Lilla träskaten för en engelsk instruktör. Ska bli spännande!





RSS 2.0