Hundar är för häftiga

Igår på dagen kom min pappa och hälsade på på anstalten studentgatan. Han väntade på att jag skulle komma ut och möta honom parkeringen som är en bit ifrån vår dörr. Jag är nästan helt hundra på att Billy vindade in honom när vi klev utanför dörren. Vinden låg på i näsan och han liksom stack ut näsan och tog ett djupt andetag och sen ville han bara iväg. Studdsade fam längs min vänstra sida som en vildhäst och var otroligt vacker tills jag gav honom släppkommandå. Då drog han som en pil till parkeringen och hälsade.

Han förvånade igen igårkväll genom att vilja fram till några, som jag trodde helt random, tjejer på kvällskisseturen. Jag sa till honom att låta bli. Och så när vi passerade lockade den ena på honom och sa "Hej Billy-killen", och han blev jättelycklig. Det tog mig ett tag att placera henne, men så minndes jag att hon under min första termin i Örebro brukade ha en hoffetik lite då och då och att vi möttes ibland på promenaderna och utbytte några meningar medan hon kliade Billy på ryggen.

Nytt om Nella då? Jo, hon är piggare än någonsin och fortsätter att få sin matte att le varje dag. Idag minndes jag plötsligt ett gammalt smeknamn jag kallat henne men inte använt på väldigt länge. Det dök upp i bakhuvudet när hon for runt i galoppåttor helt okontrollerat, urfälld och tuffsig. Sen återfick hon kontrollen på benen kom mot mig i hundtatio, hoppade upp och gav mig en slängkyss och for sedan iväg igen. Totta!Hjulet snurrar men hamstern är död

Så känns det. Jag ska skriva två tentor nästa vecka och hjärnan går på högvarv. Hundarna får stå ut med att jag måste gå in i mig själv och spendera långa timmar i biblioteket. Fast egentligen kunde det knappast komma lämpligare ur hundsynvinkel. Nellas hälta är tillbaka då och då och Billy har gått in i la-la -and och slickar bara kiss, blåser läppar, dreglar och klapprar tänder på promenaderna. Troligtvis någon otroligt het tjej i grannhuset som löper.

Själv drömmer jag om en valp när jag går där och spatserar på promenaderna. En ny liten individ att utöka flocken med. Fast jag inser att det nog bara blir drömmar som situationen är just nu. Och när jag drömmer om valpar kan jag inte låta bli att tänka på Truppe och hur studielivet skulle fungerat med honom i familjen.

Här är en favorit i repris, filmen jag gjorde till familjen Kellerman som tog över min ögonsten. Tänk vilken vacker och maffig kille han var! På filmen är han väl runt året gammal och jag minns att han var snäppet högre i ryggen än Billy, hade ungefär lika mycket kropp och massor med päls.

(och till er ev. lydnadsfolk som kollar kan jag varna för lite lunkiga inkallningar och sneda valpsitt som kan få det att klia i fingrarna på er ;) Men dels var det inte viktigt för mig när jag utbildade Trooper, dels var han faktiskt den mest tröga hund jag någonsin stött på. Både Billy och Nell slår honom i hästlängder i tankekapacitet. Dessutom blev det valpiga sittet ett kännetecken för Truppe och är faktiskt det som fortfarade får det att dra ihop sig i halsen när jag tittar på filmen...)
.


Hundar filosoferar

Jag fick en söt bok av Mille i födelsedagspresent. Hundar filosoferar heter den och innehåller fina hundbilder och lite poesi. Jag tycker att det är trivsamt att bläddra lite i den efter en lång pluggdag som denna. Idag fastnade jag för ett fint stycke om hösten. För höst är det. Idag satte jag på hundarna sian reflexvästar för första gången den här terminen, och det var mörkt och blött när vi traskade ut.

  

  Fall, löv, fall; blommor, dö bort;
  Längre natt och kortare dag;
  Varje löv väcker glädjen i mig
  När det singlar från höstens träd.

  ~ Emily Brontë


137 days to go...

... tills det är dags för CRUFTS! Och en resa dit plockade jag upp ur ett grattiskuvert igårkväll. Lovely!För er som inte vet det är Crufts världens största hundutställning och tar plats i England. Men Crufts är mer än bara hunduställning. Där finns typ allt. Freestyle, helwork to music, lydnad, agility - you name it. Dessutom är prylmässan gigantisk. Precis som vid mitt förra besök av Crufts, för ett par år sedan, kommer jag väl antagligen mest att skynda hit och dit och försöka se allt ;)

Dessutom har Phillippa Williams, som jag varit elev hos, haft hand om apporteringsuppvisningen tidigare år. Jag hoppas att jag kan få träffa henne på Crufts i mars. Dessutom har jag lite bekanta i The Young Kennelclub sedan jag var över och hjälpte till på YKC-camp för några år sedan som jag hoppas att jag kan få morsa på!

Födelsedag på Open Show i Sala

Idag blev jag ett år äldre. Även om jag fortfarande känner mig som tolv, så kändes det het ok att fylla tjugotvå. Fast det var nog för att dagen var störttrevlig:

Jag började mitt tjugoandra levnadsår med att kliva upp klockan sex för att bada Billy innan vi skulle avgå mot Sala Open Show. Han blir snyggast om han badas samma dag, och vad gör man inte!? I det sandiga ridhuset i Sala samlades sedan en hel hop Combine-hundar. Bland andra två av Billys kullbröder, hans halvbror Eddie och systerdöttrarna Hera & Berta. Men roligast var nog ändå att Kerstin tagit dit Nells kullbror Ernie, och visade i veteranklass!

Själva hade vi med oss fem djur. Mammas tik Remy, hennes två unghundar Tino & Doris, Billy/Remy-dottern Bonnie och så Billy. Tino, Doris & Bonnie vann sina klasser med mamma som snöreshållare vilket såklart var jättekul.

Slutligen skulle mamma ta in Billy. Jag vet att hon gillar att visa honom och hon gör det så bra. Men väl inne i ringen haltade Billy plötsligt. Både mamma och jag är av uppfattningen att man INTE visar en halt hund så jag gjorde henne uppmärksam om det. Mamma frågade domaren och han höll med om att han inte gick helt rent. Billy som knappt haltat ett steg i sitt liv! Jag tog snöret och sprang ett varv i ringen bara så att mamma skulle få se - och då var hältan borta. Såhär i efterhand tror jag att han måste fått ett vasst gruskorn eller liknande mellan trampdynorna. Domaren fortsatte iallafall sin bedömning med mig som handler. Jag fortsatte i bästa hanklass där jag och grabben seglade upp på andraplatsen. Riktigt kul och helt ok att stå bakom den väl värdiga vinnaren, Margots (Kennel Silveric) 11-åriga specialveteran Nisse som senare även blev BIS.

Väl hemma var det skönt att glida ner i ett hett bad och skrubba bort all ridhussmuts. Efteråt bjöds det födelsedagsmiddag med familjen + Mille (som nästan är som familjen). Fick otroligt fina presenter, en som jag nog får berätta mer om imorgon för nu ska jag sooooova!

Avslutning på Rallylydnadskursen

Idag har varit en omtumlande dag för jyckarna för vi har varit ute i kollektivtrafiken för första gången på länge, och sedan blev det Rallylydnadskurs uppepå det. En dubbelmacka och jag är imponerad över att Billy orkade hålla fokus hela eftermiddagen. Nu ligger kung Billy och snarkar högljutt i korgen.

Sara och jag trodde att rallykursen var slut för vår del när jag fick inbrott i bilen. Jag har lämnat in bilen på verkstad för att de bara skulle laga tändningslåset så jag kan ta hem den till Tuna i helgen och verkstadskillarna lovade att den skulle vara klar på fredag, alltså imorgon. Men så ringde de i eftermiddags och sa att den var klar. På ett kick packade vi godis och leksak och hoppade på bussen för att hinna hämta bilen och köra till kursavslutningen i Rallylydnad.

Åh, vad glad jag är att vi kom iväg dit idag! Billy gjorde sitt bästa kurspass ever. Grabben bjöd på en arbetsvillig attityd och för första gången på kursen kändes det som att han hade hela sitt fokus på oss och inte till hälften utåt. Ikväll har jag anslyserat och är ganska övertygad om att framgången kom av tre faktorer, rankade enligt följande:

1. Tack vare den externa belöningsformen har Billy att arbeta mer för belöningen. Han anstränger sig mer.
2. I vardagen söker jag stökiga miljöer att träna i. Gärna vid fotbillsplanen, på universitetsområdet eller i hundpromeadstråket. Den envisa störningsträningen har gett resultat.
3. Antagligen börjar han även känna sig tryggare på klubben eftersom han varit där flera gånger nu.

Det var otroligt roligt att träna med Bill idag och det känns som att jag hande kunnat fortsätta hela natten. Det är en härlig rusaktig känsla när man inser att träningen har gett resultat!

Om hur hundar kan öppna upp för nya vänskaper

På dagens schema stog arbete i bilioteket inför nästa veckas seminarie. Efter en massa läsning och diskussion hit och dit blev i äntligen klara på eftermiddagen. Jag känner dock nästan ett sting av dåligt samvete då det inte känns som att jag bidrog med så mycket förutom ett paket Singoallakex.

Efteråt väntade hundpromenad och jag kan väl inte direkt påstå att jag verkligen längtade. Fuktdimman låg tät och jag var så trött. Dessutom haltade Nella när jag var hemma på lunchen så henne kunde jag inte gå någon långpromenad med. Men så ramlade ett sms från Sara in som föreslog prommis ihop och genast blev det lite roligare.

Jag tror att det är ungefär ett år sedan Sara och jag träffades första gången. Och inte trodde jag att vi skulle bli så bra vänner när jag stog där som ett fån med en okänd whippet i mitt retrieverkoppel och undrade om han tillhörde tjejen som kom knatande vid fotbollsplanen. Då var James inte så gammal och hade just jagat sin första hare. Idag går vi ihop nästan varje dag. Då var det mest hundsnack (och så är det såklart oftast fortfarande!) men vi kan även prata om lite allt möjligt. På dagens promenad lyckades vi även stoppa våra grabbar när de rushade efter en hare. Skönt att det går framåt - både med hundträningen och med vänskapen!


Back in the days

Igår när jag satt och pluggade stog TV'n på i bakgrunden. Ibland när det är för tyst när jag ska läsa kan jag bara tänka på att det är så tyst så då hjälper det att ha TV'n på lite låg volym sådär. Anaway, så var det Grannfejden på Tv3 som råkade agera bakrundsljud och i ögonvrån såg jag plötsligt en agilitytunnel. Blicken förflyttade sig snabbt som vinden från PR-boken till TV-rutan. Det var de bråkiga grannarna som skulle bli vänner genom att testa agility med varandras hundar och instruktör för spektaklet var självaste Sven Åfeldt!

Åh, vilka minnen det väckte till liv:
* Karolina och jag som ordnade vår första agilitytävling när vi gick på gymnasiet - då stog Sven och frös om tårna i ridhuset på Salsta.
* Eskilstuna Bk's första Tigerhopp som skedde något halvår-år senare. Då stog Sven i gassande sol och dömde.
* När vi skulle arrangera DM och den tänkta domaren hoppade av en vecka innan - vem tror ni då kom till vår undsättning? Jo, underbara Sven såklart!
* Sven var även domaren som dömde mitt första nollade agilitylopp. Vilken underbar känsla det var!

Allt detta fick mig i sentimental anda att tänka tillbaka på EBK och de fina åren jag hade där. Fy så jag kan sakna det ibland. Those were the days!

Titta vilket underbart fint gäng vi var!


Djävlushorn i pannan nästa?

Ursch, jag vet inte vad som är med mig idag. Känner mig lättretlig och irriterad. Vanligtvis brukar en skogspromenad med mina bästisar vara steg 1, men idag måste jag invänta en verkstadskille som ska komma i eftermiddag och kolla på Oplen innan jag kan ge mig ut. Billy som läser mig direkt och är extremt känslig för mitt humör ligger och sneglar lite på mig ur ögonvrån. Har klappat om gossen och försökt visa att det är lugna puckar, men han kan ändå inte riktigt slappna av. Nell snarkar däremot som en gris i korgen.

Humöret höjdes dock ett snäpp när jag fick ett filmklipp på mailen. Det visar Doubleuse Cloudberry, när denne blev 2:a på världsmästerskapen i lydnad i år. Lydnad har väl aldrig varit min favoritgren. Kanske lite för att det ser så in i den tråkigt ut ibland. Cloudberry lyckas dock få sitt program att bli det motsatta - vilken glädje och energi! Fria följet är lite långt att titta på och slutar typ efter 4 minuter om man vill spola lite. Läggandet på inkallningen är min favorit! Cloudberry tävlar för Norge, men är svenskfödd.
Dagens goda gärning

Idag var Jensa och jag nere på stan en sväng. När vi gick förbi en butik satt en liten amstaffvalp bunden utanför och huttrade. Den kan knappast ha varit äldre än tre månader. Halsbandet var på tok för stort och den satt bunden precis vid några elkablar. Jag led, får så fruktansvärt ont i hjärtat av att se sånt.

Jag satte mig ner och pratade lite med den lille i väntan på att hennes ägare skulle komma tillbaka. Valpen svarade direkt med att tugga på mina fingrar och vilja upp i knät. Ingen ägare kom och Jensa ville vidare, jag följde motvilligt med några steg. Men ångrade mig nästan genast och gick tillbaka. Då hade valpen både krupit ur sitt halsband och börjat tugga på kablarna. Jag lockade på henne och lyfte upp henne i famnen. Gick in i närmsta butik och ropade: Är det någon här inne som äger hunden?

En kille i 25-års åldern svarade vresigt att hon var hans. Tyvärr var jag rätt uppe i varv och skällde rätt ordentligt på grabben. Han lär hata mig nu, men förhoppningsvis tänker han efter en gång extra innan han binder upp sin valp i ett staket på stan igen.


Stackars Gammelopeln

Igår upptäckte jag att någor brutit sig in Les Oples. Jag körde bilen så sent som i torsdagskväll då jag provred en ponny så antagligen hände det natten mellan torsdag-fredag. Inte nog med att de slog in en sidoruta och rev runt, så verkar de även ha försökt sno den då tändningen är helt paj. Jag har en plastbalja med lite nödgrejer, typ startkablar, bogserlina, låsspray, isskrapa och linknande stående i baksätet så kanske trodde de att de skulle hitta något av värde där. Riktigt trist är det iallafall. Opeln har ju knappt nått värde i pengar mätt, men för mig innebar den möjlighet att åka till hundklubb, tävlingar & kurser med hundarna, att ta mig till stall och medryttarponny och att kunna dra hem till Eskilstuna på en timme instället för minst det bubbla kommunalt. Nu blir det ett tvärt slut på rallylydnadskursen, inga fler jakter på segersjö och antagligen ingen agilityträning i vinter.

Som den barnrumpa jag är ringde jag mamma med gråten i halsen:
- Mamma, Opeln har blivit rånad!


Ny hundtidning!

Idag överraskades jag av ett provnummer av den nya tidningen draghunden i postfacket. Spännande. Har skummat igenom innehållet och fascinerats av draghundsporten. Hundarna liknas av utövarna vid elitidrottare och jag tror faktiskt att vi jakt/apporteringsfolk bör ta inspiration och kunskap från draggrenen. Inte för att ett jaktprov kanske kan liknas vid ett flera mil långt lopp i extremt väder, men en genomtänkt träning och kroppsvård är aldrig fel.

För mig blir det dock ingen prenumeration på tidningen. Kanske om jag haft lite mer stålar, men studentekonomin tillåter inga större utsvävningar. Men jag tycker att det är ett otroligt trevligt innitiativ och jag hoppas att tidningen får bestå.

                                                

Fortsatt positiv attityd!

Idag tog jag med mig hundarna, en matskål och en påse blodpuddigtstärningar för att gå till fotbollsplanen för att testa lite rallymoment med extern belöning igen. Men forbollsplanen visade sig vara upptagen - av fotbollsspelare. Vad har de att göra på min bästa träningsplan, skandal! Vi fick hålla till på ängen vid sidan av istället. Okej, men inga fina linjer att följa. Dock visade sig fotbollsspelarna vara rätt gapiga så det blev bra störningsträning.

Billy köpte extern belöningen lika fint som förra gången. Han håller en mycket finare jämn attityd. Jag kör än så länga korta sekvenser med enbart en sväng, blick eller likande innan han får sitt släppord "varsågod". Då skuttar han med höga språng till skålen och kommer sedan tillbaka och vill mer. Det tycker jag är underbart kul. Överraskar även grabben ibland med att langa iväg en tennisboll eller bjuda kamp med råttan samtidigt som jag säger varsågod. Då väljer han det framför matskålen alla gånger.

Har börjat fundera på hur jag kan använda det här mer. Skulle vara riktigt kul om jag kunde få grabben att börja bjuda beteenden mer och använda "varsågod" där jag med Nellan skulle använt klickern. Ju större sug jag kan arbeta upp för att få honom att vilja höra "varsågod", desto bättre.

På eftermiddagen var jag och provred en ponny som jag eventuellt ska bli medryttare på. Inte samma klass som Figge-pigge, men en trevlig herre som visste vad han ville helt klart. Hade inte blivit riden på ett par dagar så han var rätt spänd överlag och stel i högersidan som ett spjälstaket. Dessutom en omskolad travare som knappt lärt sig att galoppera, men jag har inte så höga standards. Det viktigaste är att jag hittar en hygglig ponny med positiv inställning.

Tusen kristaller

                         

Det låg ett tjockt lager frost på gräset klockan åtta imorse. Luften var frisk, andedräkten blev till moln, solen sken och gräset gnistrade som tusen kristaller. Morgonpromenaden blev längre än än vanligt, men det är bara något man får ta med i beräkningen...

Extern belöning och härlig attityd

Jag har stört mig rätt mycket på att Billy fick ett sådant bakslag på senast på rallylydnadskursen. Jag har funderat och dividerat. Eftersom han antagligen skapade en sig rätt stark minnesbild känns det viktigt att han absolut inte få skapa en sån bild nästa gång, så jag har velat bygga upp honom lite inför nästa kurstillfälle som är nu på söndag. I söndags tränade jag ju med Sara och hennes mamma. Då bjöd Billy på en skön attityd igen, men hade bitvis lite svårt att koncentrera sig när han var tvungen att sitta med ryggen mot de andra hundarna.

För att bryta mönstret som kan vara laddat med negativa upplevelser har jag funderat på hur jag kan alternera träningen och lura honom till att det är en ny aktivitet vi tränar och inte den gamla med skräp i bagaget. Jag har aldrig direkt kört med extern berlöning och tänkte att det kanske kunde vara en idé för att skapa en ny färsk träningssituation.

Igår tog jag med smarrig blodpudding och en matskål ut på gården och lärde grabben att kuta till skålen och käka blodpudding när jag sa varsågod. Billy som ibland ställer sig lite skeptisk till nya påfund från min sida förvånade med att köpa grejen direkt. Istället för att bli lite innåtvänd och försiktig tyckte han att det var en skitkul lek. Kanske var rejset till skålen egentligen roligare än att slicka i sig blodpuddingen, men det gick av bara farten.

Idag åkte Sara och jag till hundklubben för att delta på den öppna träningen. Det var vi och fyra andra ekipage. Grabben började med att hissa upp öronen och gnissla lite, men när jag plockade fram skålen la han fokus på mig igen. Sen tränade vi det ena och det andra. Lillkillen bjöd på en skitkul attityd och var så duktig. Han bjöd till och med spontant på ett par övningar för att söka varsågod-kommandot för att få rusa till skålen.

När Billy bjuder den här attityden finns det ingen hund som är roligare att träna med!

Vi lunkar på

Är inne i en intensiv läsperiod i skolan. Hundarna och jag roar oss med lite av varje. Här är ett par exempel på vad som hänt utöver de vanliga promenaderna de senaste dagarna:

* Sara och jag har tillverkat egna rallylydnadsskyltar och byggt en kortare bana. Båda hundarna jobbade på fint.

* Billy har efter typ två veckors vila fått testa två linjetag som han utförde med världens tryck och fokus. Nu ska jag hålla dummiesarna i väskan nån vecka igen innan vi hittar på något nytt, även om det kliar i fingrarna.

* Jag har tillverkat ett hopphinder på ängen av en stor björkgren som jag tränar lite agility-handling vid på mornarna. Billy är mer taggad än någonsin!


I övrigt håller jag på att söka en ny medryttarponny efter sötaste Figge. Ska troligtvis provrida en första på torsdag, och sedan ytterligare ett par i nösta vecka. Kul, jag längtar efter att få komma upp på hästryggen igen!

Ikväll blir det antagligen en tur till hundklubben för lite träning!

---

Till Linda med flaten Ludwig som kommenterade mitt förra inlägg: Vi går gärna nån tur ihop eller tränar ihop med er nån gång. Släng iväg ett mail till mig så att jag får din adress!

Lördagsmys!

Härliga lördag. Som planerat tog jag ledigt från böckerna för att samla kraft och motivation. På förmiddagen mötte jag upp Sara&James och Saras mamma&hennes korthåriga collies på hundklubben för lite rallyträning. Billy fokuserade mycket bättre idag och släppte till och med loss en del fastän att det var massa nya hundar runt omkring. Det gjorde mig glad. Nella var lite seg och jag såg att hon liksom sneglade bort mot agilityhindren så då gick jag dit, la ner pinnarna och körde henne ett varv. Hennes mörka ögon glänste av glädje. Underbara djur!

Efter det obligatoriska efter-träningen-fikat lämnade jag av hundarna hemma och satte av mot Marieberg med Jensa. Jag rustade mig inför vinterkylan med en stor tjock dunjacka som jag misstänker att jag mer eller mindre kommer att bo i om nån månad. Tog även ett varv inne på djuraffären och klämde på alla fina korgar. Efter ihärdigt bäddande och skrufsande håller Nells budget-bia-bädds-kopia från Hööks håller på att falla sönder. Kass kvalitet blir dyrt i längden och nästa gång satsar jag på nått med tung prislapp. Införskaffade även lite tuggchips till jyckarna som de glatt har smaskat i sig såhär på lördagskvällen.


Nell är trött efter att korgskrufsning och chipstuggning


Gårdagens två äventyr

Igår eftermiddag ringde en gubbe och frågade om jag ville vara med en timme senare när de skulle färsöka skjuta lite änder. Jag mailade lite olika gårdar, beskrev Billy och berättade att vi var intresserade att testa delta på fågeljakt för ett par månader sedan, men trodde verkligen inte att någon skulle höra av sig. Så när jag fick samtalet satta jag mig i bilen direkt. Det var fyra skyttar och två apportörer med Billy och mig inräknade. Tyvärr, höll sig änderna borta eller flög för högt. En av skyttarna fick halvträff på två. Den ena gick ner ca 100 meter ut på vattnet och dök genast. Den andra landade efter en vinglig flygfärd på det dubbla avståndet. Båda hittades av en labrador som eftersökte från andra sidan sjön. Lite tråkigt att det inte blev något apporteringstillfälle till Billy, men kul att ha fått vara med på en jakt. Gubbarna sa att de skulle höra av sig vid något tillfälle igen, så nu är det bara att hålla tummarna.

En annan kul sak som hände igår är att Billyboy blev farsa åt ytterligare en kull. Denna gång hos Ada på kennel Kasion i finland. Mamma är Femme, som jag tyckte mycket om när jag träffade henne i sommras.

Ada känner vi sedan innan då hon parat Femmes mamma med Billys morfar Kevin.


<--- På bilden posar de nyblivna föräldrarna

Rallylydnadskurs, tillfälle 4

Igårkväll var det dags att gå igenom de sista sex skyltarna på rallylydnadskursen. Fyra handlade om olika övningar med koner och de andra två om att hunden skulle stanna kvar i olika positioner.  

Egentligen var övningarna inte speciellt svåra, men igår blev nog ändå det mest arbetsamma kurstillfället för Billy och mig. Grabben slog över i stress samma sekund som han kom ut på planen och kunde inte fokusera på mig. Han kunde inte slappna av utan var tvungen att konstant ha ögonen på allt som hände runt omkring, gnisslade, hade öronen upphissade, spottade ut köttbullsbitarna, ville inte jaga bollen och höll sig slimmad vid min sida.

Jag vet att jag inte får tappa modet när det här händer, men visst är bakslag det värsta som finns!? När grabben och jag började med agility hade vi ofta samma problem. Han lät inte mig vara storebror utan kontrollfreaket i honom tog över och han var tvungen att hålla reda på situationen själv. Men snart blev det bättre och han lämnade över ansvaret till mig. Igår var första gången på länge som han blev storebror igen.

Jag fick inse att igår bara fick handla om att hitta balansen mellan oss igen. Den riktigt bra känslan infann sig aldrig, men mot slutet hade stressnivån gått ner så pass att han kunde äta köttbulle och jaga boll igen. Då fick vi till några fina repetitioner.

Idag har jag försökt ägna morgonen åt läsning, men mina tankar vandrar ideligen till gårdagen. Vad var det som utlöste gårdagens beteende? Rubbade jag någon rutin? Bröt jag någon av våra koder? Vad gör jag för att det inte ska hända igen nästa gång? Och hur hanterar jag det om det händer igen?

När det pågår kanske det inte är speciellt roande, men det är banne mig de sämre träningspassen som får mig att tänka till. På lördag är det valpkurs på klubben och då ska vi dit och bygga upp samma situation igen. Nu blir det att traska till biblioteket för att få lite läsning gjord!

Kärlek-och-räddningsfilosofi

Jag leker ofta kurragömma med mina hundar när vi är ute själva. Ställer mig bakom en sten, klättrar upp i ett träd eller går åt motsatt håll mot dem för att de ska bli uppmärksamma och hålla reda på mig istället för tvärt om. Med risk för att de få icke-hundfolk som följer den här bloggen aldrig kommer att se på mig på samma sätt igen ska jag förtälja vilka tankar gårdagens kurragömmalek resulterade i.

När vi gick över fotbollsplanen hittade jag ett perfekt gömställe. Någon hade staplat två stora traktordäck på varandra. Efter att ha sett efter så att jag var ensam på planen hoppade klättrade jag ner i hålet mitt i däcken. Nell och Billy var borta vid några buskar och pissade och sniffade och såg inte när jag gömde mig. Ganska snart hörde jag Nella cirkulera runt däcken, sniffandes. Hon blev allt mer intensiv i sitt letande. Hoppade på däcken för att försöka komma över, krafsade och gnällde. Jag hörde att hon gick upp allt mer i stress av att inte lyckas ta sig in till mig, men jag ville vänta ut Billy.

När Nell tillslut började lyckas rubba däcken kände jag mig tvungen att klättra ut innan jag blev däckmos. Irriterad kravalde jag fram: Varför hade inte Billy kommit och letat efter mig? Min fråga blev nästa genast besvarad. Billy satt några meter från däcken och tittade på Nell och mig. Nell var överlycklig över att se sin matte igen. Slängde sig över mig, pussade hela mitt ansikte, pratade och flåsade som en tok. Jag fick sitta länga på det kalla gräset och klappa för att hon skulle lugna sig. Billy däremot reste sig viftade lite på svansen och återgick sen till att pissa lite på busken bredvid.

Förbryllad traskade jag hem. Jag kunde konstatera att Nell älskar sin matte och vill vara så nära mig som det går. Om jag föll ner i ett djupt hål skulle hon nog hoppa efter. Billy skulle inte hoppa efter. Å andra sidan är det ju bra mycket mer effektivt ur räddningssynvinkel om hunden sitter bredvid hålet. Då skulle ju räddningsteamet hitta mig mycket lättare. Så grabben är väl förlåten, även om hans insats inte får det att ömma i hjärtat som Nellas när jag tänker på det. Älskade lilla varelse!

                            
                                                               Åh, vad jag älskar de här två!


Regnrusk, hälta, korgmys och ett födelsedagsbarn

Regnet smattrar mot fönsterrutan och jag laddar för att ta mig ut på kisseturen med jyckarna, och sen krypa ner i sängen. Imorgon väntar lång dag i skolan. Ny delkurs med massa föreläsningar och massa läsning, men i höstrusket är det faktiskt helt ok att kura ihop sig i soffan med en kopp te och böcker om PR-lära, kommunikationsteknik och organisationsteori. Hade höstsolen varit framme hade det varit mycket tuffare.

Nell som varit fri från sin hälta och äntligen börjat få gå lös på långpromenaderna haltade de sista metrarna till lägenheten efter skogsturen med Sara&James idag. Det gör mig ont. Har diskuterat med mams, som tror att det är åldersslitage. Surt. Ska det utredas blir det ju ingen liten historia, det vet man ju. Blir till att avvakta lite till tror jag.

Nella har förretsten börjat älska den lilla fula korgen jag hittade i soprummet. Hon kurar ofta ner sig där.
Här är lite olika sköna stilar hon bjudit på:

                         
                         
                         

.
Sen får jag inte missa att nämna Kevins (Stanroph Sandboy) tolfte födelsedag som firades igår. Kevin, älskade, älskade Kevin. Jag skulle kunna skriva en hel bok om den hunden. Kanske gör jag det nån gång, men inte här och nu. Kevin är kanske den hund som berört mig mest.


Vad gör Nell för nytta?

Jens frågar mig ibland vad Nell gör för nytta. Eller tja, han som inte är överförtjust  mina vackra djur uttrycker sig oftare ungefär såhär: "Nell, öööhhh, du ligger ivägen. Du ligger bara och latar dig hela dagarna och gör  ju ingen nytta alls. Flytta på dig!"

Lite kan jag förstå hans tanskesätt. Billy är den hund jag aktivt tränar, tävlar och åker iväg på kurser med. Nell bara är, hänger med på promenaderna och tränar trix. Fast det ser Jens nästan aldrig eftersom han sällan följer med oss ut i markerna. För honom blir därför Billy hunden jag jobbar med och Nell hunden som bara latar sig, fastän att jag faktiskt fördelar min tid hyfsat jämnt mellan dem i vardagen.

Fast det är ingen idé att köra hela den förklaringen för Jens. Han skulle tröttna och stänga av öronen efter hälften. Så vad kontrar jag med när han påstår att Nell inte gör någon nytta? Jo svaret är enkelt: Hon gör sin matte glad varje dag, genom att bara vara. Det är skillat!
På Gotland bjöd hon matte på ett gott skratt såhär


Rallylydnadskurs, tillfälle 3

Igårkväll var det dags för rallylydnad igen. Istället för att låta Billy köra fick Nell komma ut och vara med på kursen. Egentligen är det ju Bill som ska gå, men jag känner att han och jag har gjort så mycket ihop den senaste tiden att han nästan är lite "övertränad". Han måste få ladda och sukta lite efter att få vara vid min sida igen.

Efter gårdagen kan jag konstatera att Nella är ju väldigt lättsam att träna sånt där pill med. Dels för att hon är lite klickertränad och vågar testa sig fram, och dels för att hon är så matdriven.

Igår jobbade vi med frontpositionen och att hunden ska kunna gå runt föraren. Frontpositionen innebar att man arbetar med hunden framför sig, dvs. aniskte mot ansikte. Därifrån ska hunden sedan kunna gå runt förarens rygg och hamna på vänstersidan i fotposition.
.

                         

.
Här är två varianter på övningen jag beskrev ovan. När man kommer fram till skylten symboliserar sen tjocka pilen att man ska man ta fram hunden så att man har den sittande framför sig. Sedan ska hunden gå runt förarens rygg så att den hamnar vid vänster sidan. Vid skylten till vänster ska hunden sen sitta vid vänster sidan medan vid den högra ska man bara fortsätta framåt när hunden är i position. Rätt klurigt faktiskt, och himla lätt att ta fel på skyltarna i stundens hetta!

Öknaprovet

Igår var Billy och jag iväg på årets sista start i ökl. Dagarna innan tvekade jag om jag skulle starta, men han kändes fin på träning så jag bestämde mig för att köra på. I efterhand är jag glad för mitt val, även om vi inte presterade på topp. Nu har både grabben och jag lite provrutin, testat lite olika upplägg och lärt oss vad som funkar och inte funkar i provsituation.

Så till gårdagen som började med isskrapning av bilrutor. På väg till Ökna stog termometern på -5,5. Galet kallt kändes det! I Ökna gick hundarna ut i grupper om fyra på en walk-up för att sedan dela sig på två par när det var dags för sök och vattenarbete.

Billy gick i dagens andra fyra och skulle bedömas av Per-Erik Forslund. Linjen rörde sig sakta framåt på ett öppet fält utan referenspunkter. Första uppfigten var Billys, en dubbelmarkering där han fick in den första lätt, men hade problem med nummer två och jag fick kalla in. Sedan fick de andra hundarna jobba på två dirigeringar och en dubbel innan det var Billys tur igen. Den här gången på en dirigering upp i en skogsbacke som han fick in okej med två stopp och två sidotecken varav han följde upp det ena mycket bra och det andra lite sämre.


På walk-upen med domare P-E Forslund och parkompisen Lena & Garbo

Sedan var det dags för sök för Billy och vår parkamrat och träningskompis Lena med flatten Garbo. Billy fick börja söka vilket gladde mig eftersom han känts väldigt taggad på linjen. Men på söket slog han ner på takten och växlade trav och en ganska seg galopp. Viltet verkade ganska väl gömt och han fick ligga i ett tag för att få in sina fyra: trut, duva, fasan och duva igen. När Garbo jobbade somnade Billy vid mina fötter, trött kille!

Till sist var det dags för vattnet. Vi fick ställa oss nere vid en vasskant där Billy skulle få gå på en markering. Det gick ett skott, vi såg skymten av ett kast och hörde att plask. Billy hade först svårt att bestämma sig om han skulle våga sig ut, men sedan kom anden in.

Efter att Garbo gjort ett försök på dirigeringen bytte vi plats. Garbo fixade markeringen snabbt och sen skulle Billy ut på dirigeringen. Där man skickade hunden var det öppet och ingen vass. Till höger hade markeringarna gått och till vänster gick en lång vasskant rakt ut. Längst med denna skulle man skicka hunden ca 50-60 meter. Jag visste att för mig var svårigheten att inte låta Billy gå in i vassen. Det lyckades inge vidare. Billy kom ut en liten bit men föll sedan in i vassen och jag kallade in. Jag provade en gång till men med ungefär samma resultat. Det kändes hopplöst och jag avstog från att fortsätta.

På den muntliga kritiken berättade Per-Erik att han tyckte att Billy gjort ett ok jobb på walk-upen. På söket tyckte han att han hade gjort ett bra jobb. Även om farten varit lite låg hade han jobbat jämnt hela tiden. Han betonade det fina fotgåendet, avlämningarna, stadgan och hundtoleransen. Däremor hade han önskat ett högre jaktpåslag och jävlanamma från Billy vilket han menade skulle resulterat i bättre koncentration vid markeringar, högre intensitet på söket och större driv att ta sig ut på vattnedirigeringen. Slutligen gav han oss ett tredjepris.

Jag tycker att det var en väldigt rättvis kritik och håller helt med. Billy kommer aldrig bli en spektakulär hund att se i arbete på det viset att han är supersnabb, aptaggad eller är totalt orädd. Men han var rätt matt på sök och vattenmarkeringen igår. När Billy och jag fick ett 1:a pris i nkl på lilla retrivermästerskapet förra året var det med de exakta orden "Han glänser inte, men han gör vad han ska". Den dagen han gör det på ett öppenklassprov tror jag vi har 2:an åtminstone!


Full rulle!

Efter att delkurs 1 på terminskursen på universitetet var klar i tisdags fick vi ledigt till på måndag då delkurs 2 startar. Riktigt skönt och väldigt passande eftersom mamma och pappa var på kurs med jobbet igår och även idag, så jag har varit hemma i Skogsbrynet och skött hela hundflocken.

När Nell och Billy är hemma är dom ett gäng på 8 golden. Billy och Remys dotter Bonnie har fått flytta till en av mammas arbetskompisar som bor på landet och kan ha med hund på jobbet. Tror det kommer bli toppen. Men även om Bonnie inte längre finns i huset är det ett pussel att få ihop det. Fast ett roligt pussel såklart!

Idag har jag varit ute på en halvtimmes tant-tur med 12-åriga Bess som är lite stel sedan ett par dagar och motineras lite lugnare. Jag har även cyklat en halvmil med Billy, Magda och Tino och låtit Kevin söka efter en dummie i syrenbusken på tomten. Nu kör jag en snabb mellanlandning vid köksbordet med en macka innan det är dags att stycka till Mille för att gå sista promenaden där. Nell, Doris och Remy får följa med i bilen då. Men jag kan inte bli alltför långvarig för klockan 16 kommer mamms hem från jobbet och då ska vi ut och träna vattendirigering med en trut jag tog upp urr frysen i förrgår. Sen på kvällen kommer Malin (som flyttat till Stockholm) och Max (som flyttat till Helsingborg) hit och kollar Idol. Full rulle!
.


Bakre raden fr v. Remy, Bess, Tino, Magda, Doris & Billy.
Främre raden fr v. Nell & Kevin


Familyepisode 2: Make my day!

Förra helgen när jag var hemma köpte pappa en grafräknare till Lindi på coop. Mamma var högst skeptisk då man behöver rätt många funktioner på sin räknare på gynmasiet och tyckte väl inte riktigt att coopan var rätt inköpsställe. Jag testade räknaren och lyckades inte få den att klara av att räkna med decimal. Bummer! Berättade detta för pappa men han bara garvade och avfärdade med att det säkert var nån inställning.

När jag kom hem igår fyllde mamma skadeglatt i med resten av följetången kring grafräknaren. Linda hade inte heller lyckats få den att klara av decimaltal och pappa hade ryckt åt sig skiten och instruktionshäftet och vresigt suttit och knappat på maskinen under kvällen för att tillslut konstatera:

- Jag är naturvetare och kan inte få skiten att klara av decimaler. I helgen är det jag som går till coop och reklamerar!

Därför lovade jag att rota fram min gamla grafräknare och ta med hem från Örebro. Igår när jag kom hem upptäckte jag att jag råkat glömma den och stålsatte mig för Lindas besvikelse och poteniella ilska:

Jag: Linda jag är ledsen, men jag råkade glömma räknaren i Öre...

Linda: Det är okej. Eve lärde mig hur man ställer in den. Hennes pappa hade visat henne.

Pappa: (grymtar från datorn)

Mamma: (skrattar så tårarna rinner) MAKE MY DAY!
 

RSS 2.0