Dåerevår!
Helgen som var gick i festlighetens tecken. På fredagskvällen var jag ute och åt med Jensa, på lördagskvällen var det fest med Sara och hennes tjejer och på söndagen bar det äv till Stockholm för att fira min kusin som fyllt 18. Kom tillbaka först på måndagsmorgon. Jyckarna fick ha sleepover hos snälla Sara och verkade ha haft det prima. Nell blev inte ens speciellt glad av att återse sin matte, viftade bara lite på svansen från korgen. Billy däremot blev så glad att han knappt kunde hålla sig på marken.
Förresten så tragglar Billy och jag vidare med läggandet och det fria följet. Igår testade jag köra extern belöning i form av blötmatsbelöning i skål istället för kast med leksak. Även om det inte är riktigt lika motiverande som kast med boll tycker Billy att det är en rolig belöning som är värd att jobba för. Läggandet är favoritövningen och han börjar även bjuda på det utanför träningspassen vilket är trevligt. Igår när jag ute på promenaden stoppade ner handen i bollfickan på västen i sökande efter min mobiltelefon slängde han sig ner platt på mage. Sånt gör mig glad!
Plötsligt händer det!
Dramaqueen #1
Sjukstuga
Det har även blåst motvind på andra plan. Billy har under en tid haft lite problem med öronen. De blir röda och irriterade och så kliar han och får nästan som små sår. Jag misstänker att det fuktiga vädret kan vara en bidragande faktor. Nu får han örontvätt och behandling varje kväll.
Igår på promenaden såg jag plötsligt blod i snön. Efter en snabbkoll av hundarna upptäckte jag att Nell skurit sig i en trampdyna. Såret är inte speciellt djupt men långt och det är en stor skinnbit som liksom glappar. Hur hon lyckades med det är för mig ett mysterium. Det finns ingen vass skare på snön, och den är inte heller så borttöad att marken kommit fram.
Den sista sjuklingen är min älskade dator. Makapären fyller 3 år i sommar och har de senaste månaderna blivit fruktansvärt slö och seg. Först misstänkte jag virus men efter att ha kört en mängd olika viruskontroller och snackat med Norton antivirus supporten två gånger har jag fortfarande inte hittat något. Funderar på att blåsa hela hårddisken och starta upp den från noll i helgen, men vi får se.
Its all about the food!
Billy är ju som bekant av en helt annan natur. Han håller sig nöjt till sitt torrfoder. När jag bjuder på en rå morot knaprar han snabbt i sig den för dte är en favorit, men aldrig att han skulle plocka en när han är ute. Då han han viktigare saker för sig.

För att jag skulle få lite betänketid på hur jag skulle lösa problemet köpte jag en 10kg säck med coops hundmat, coop dogz. Billig skit, men eftersom mina hundar varken växer eller är i hårt arbete just nu tänkte jag att det inte spelade så stor roll. Båda älskade faktiskt fodret och blev inte risiga i kistan. I helgen kom dock min snälla pappa och lämna de av två säckar Magnusson Kennel så nu går de på sin vanliga diet igen.
Annars förstår jag faktiskt inte den här foderhetsen som vissa tycks lida kronsikt av. Blanda massa foder och byta hit och dit känns ju mest överambitiöst. När det nu finns så måna fodersorter vore det väl konstigt om inte något passade.
En diet som annars tilltalar mig är den omdiskuterade BARF. Hundarna jag arbetade med i england utfodrades enligt BARF och de var i riktigt fin kondition samt hade superfin munhygien. I dagsläget känns dock BARF alldels för omständigt för mig. Dessutom tror jag att det är lättare i England där det finns små lokala slaktare som gärna sålde ben och slaggprodukter till en billig penning.
Copycat?
Tillvänster är bild lånad från klickerklok.se, till höger är mina varianter
Finbesök
I stamtavlan heter Doris Combine Merry Message, hon är dryga 2 år gammal och har i början av året haft en valpkull med Billy. Mamma gör en det retrieverarbete med henne och Linda & Doris har gått agilitykurs ihop. Dompan är en glad tjej som är pigg på det mesta och väldigt fokuserad i arbete. Hon tilltalar mig i sitt sätt är en tik jag verkligen skulle kunna tänka mig att ha en valp efter i framtiden.
Den här helgen fick Doris åka tåg, buss och bo i lägenhet, alla tre för första gången i sitt liv. Hur gick det då? På tåget charmade hon först en dam till massa kel, sen somnade hon. På bussen var det riktigt trångt, så det blev lite flåsigt men annars lugnt. Lägenheten flyttade hon in i som om hon aldrig gjort något annat. Delade dyna med Nell och reagerade inte på ljud från andra lägenheter. Det enda Doris hade invändningar mot var det faktum att vi inte klev upp klockan sex på morgonen och serverade frukost som hon är van vid, men lät oss ändå sussa till åtta. Vilken pärla den hunden är!
Idag känns det tråkigt och tomt. Nell och Billy snusar i hallen, men jag kikar hela tiden efter den tredje hunden och det är alldeles för mycket plats bredvid mig i soffan.
Dripp dropp & lydnadsträning
Idag hade det töat fram en smal remsa gräs, eller tja gräs/lera längs med husväggen på ett par hus på studentgatan. Jag har läst på en del om lydnad under vintern och testade lite fotgående och lägganden med Billy på gräsremsan idag. Det viktigaste för mig är att Billy bjuder rätt attityd under träningspassen. Skit samma om det blir lite haffsigt ibland, bara han tycker att vi har skoj.
När jag tränar fotgåendet börjar jag med att kasta ut några leksaker och sedan ber jag honom gå fot. Han bjuder en härlig attityd och är på tå eftersom han vet att han får rusa till valfri grej när jag säger varsågod. Jag upplever att ju fler leksaker som finns utkastade desto intensivare blir Billy. När han går bra släpper jag honom och han fullkommligt exploderar och kastar sig över sin utvalda leksak. Under fotgåendet har jag inget krav på ögonkontakt, men fokus på uppgiften. Han får inte flacka med blicken utan ska vara koncentrerad på det han gör.
Ni lydnadsfolk - den där stelopererade nacken ;) era hundar traskar på med är den något som ingår i bedömningen? Jag har undrat ett tag men inte lyckats hitta något i bestämmelserna som säger att den är något krav. Hur ligger det till?
Under vintern har vi tränat lite frivilliga lägganden ganska sporadiskt. Som alltid när jag ställer noll krav tycker Billy att det är svinskoj. Ofta är de första två försöken klockrena och belöning kommer i fom av kast med leksak/boll. Vi det tredje försöket är hon dock oftast så uppe i varv att han går ner i busställning med rumpan i vädret, viftande svans och så rycker det liksom i hela kroppen på honom. Då kan jag inte annat än skratta. Idag klämde han till och med i med en litet skall och det gör mig så glad att se min ganska stama kille lätta på locket och spralla till.
Nu väntar vi på att Lindi och Dompan (Combine Merry Message) ska dimpa in och göra oss sällskap över helgen. Filmtitt, plugg och hundträning står på schemat.
Finaste Doris, foto: Linda Widebeck
Hemma från CRUFTS
Jag hade ingen kamera med mig eftersom min gamla digitalkamera inte tar några vackra bilder längre, men Mille var flitig med kameran och jag hoppas kunna visa lite smått och gott här sen.
Avslutningsvis vill jag bara visa vad Britt-marie som haft hand om Nell & Remy skiver om helgen (Billy fick vara hemma i Hållsta och leka med sin lillebror istället). De verkar ha haft det toppen. Tack Britt-marie och Nisse!
Oj, vad mysigt vi har haft det. Långa promenader med snö och med fika i solen. Remy och Nell har nu förstått vad vår röda lilla ryggsäck innebär .... det innebär att det blir lång promenad och dessutom chans på knäckebröd när de andra tar kaffe. Jag har aldrig upplevt en sådan matglad hund som Remy, dock inte alltid lika kul som när hon glatt hittar gammal häst-skit .....men en underbar vovve är det! Nell är en elegant dam som trots detta gillar att rulla runt i snön och ge ifrån sig några slags grymtanden. Det har varit jättekul att ha dem här - vill nästan inte skicka hem dem!
Pirr i magen!
Ikväll tar jag tåget hem till tuna och lämnar av hundarna hos Britt-Marie och Nisse där de ska få bo. Känns skönt. Nellsan har bott där en gång tidigare så hon bör känns aig lite hemma och dessutom finns ingen hård asfalt eftersom det är på landet. Hon har ju lite svårt med hårda underlag numera.
Tidigt på fredag avgår vi mot Skavsta och sedan är det England som gäller till och med måndag. Jag har varit på CRUFTS en gång tidigare och ser fram emot att se alla hundar, hundsporter och prylar igen. Det kan verkligen inte liknas med något vi har i Sverige. Jag har även ett gäng vänner från min tid i England som jag hoppas på att lokalisera och morsa på, framför allt Phillippa och hennes team som har uppvisningar alla dagarna.
Tanken får mig att sakna min tid med Phillippa och Peter på Keepers Cottage. Några av de mest slitsamma men också roligaste veckorna i mitt liv. Jag är så oerhört glad att jag tog chansen att åka den där hösten. Min första dirigering, spännande dagar på freld trails, koncentrerade labradorer, glada golden och galna spaniels, daggen i sockerbetsfälten, oändliga stubbåkrar och ljungen på de skottska hedarna är bilder som för evigt etsat sig fast i mitt minne.
Upp och ned, ned och upp
Helgen då? Jo i fredags var jag och såg Alice i Underlandet på bio. En märklig men underbar film, precis sån som jag gillar. På lördagen väntade agilitytävling i Kvinnersta. Eftersom det går så mycket kennelhosta valde jag att åka utan hund och istället enbart arbeta som funktionär eftersom det var min andraklubb Örebro Bk som var arrangör. Klockan 07.00 blev jag upphämtad av Maria som jag fick samåka med och klockan 21.00 blev jag avsläppt hemma igen. En heldag med andra ord. Under dagen satt jag mest vid banan som manuell skrivare och domarögon. Kul för då får man ju se agilityn. Kvalitén var sådär. Det märktes nog att det var första tävlingen på året för många.
Mina hundar fick vara hos snälla Sara över dagen. Tack! Där får Billy leva som en kung och ligga i både soffan och sängen, något jag aldrig tillåtit hemma. Han tycker att det är alldeles underbart mysigt. Nell fattar inte riktigt grejen och skruffsar hellre runt på Saras matta.
Skidtur
Tankar om ReDog
Nella har ätit smärtstillande och anti-inflammatoriskt tre dygn nu och verkar inte besväras av sin onda rygg. Skönt. Men den här händelsen fick mig att bestämma mig. Jag har hört mycket gott om Stefan Rosén på ReDog i Västerås, och jag kommer att boka en tid åt Nella där. Kanske kan han inte berätta något nytt, men jag måste chansa. Har sparat mina slantar ett tag nu och kan faktiskt inte komma på något bättre än att investera dem i min bästa kompis.
Såhär trött är Nella efter att ha rest i dryga 2 timmar
Spondylos är ett djävulens påfund.
Att min Nell är det finaste jag har kan nog inte undgått någon som då och då surfar in på den här bloggen. Därför är det värsta som finns när Nellsan är sjuk eller har ont. Det senaste åren har Nella inte haft någon vidare tur. När vi var nya i Örebro bröt hon klor två gånger efter varandra och tillbringade minst en månad med sko, tratt och koppel, och det här året inledde hon med livmodersoperation. Men båda dessa åkommor kan vi leva med. Såren läker och hon blir som vanligt igen.
Värre är det med spondylosen som upptäcktes för ett år sedan. Efter upptäckten märkte vi inget särskillt det första halvåret. Hon pensionerades från agility men hela våren och sommaren hängde hon med som vanligt, till och med när jag cyklade halvmilen varje morgon under sommarmånaderna för att trimma Billy inför höstens jaktprov sprang hon glatt med.
Under hösten kom hältan. En envis hälta fram som inte följde några regler utan kom och gick oberoende av aktivitetsnivå. Sen kom diagnosen att den berodde av spondylosryggen. Frampartiet överbelastas på grund av att hon avlastar ryggen och bakpartiet. En liten smidighetsövning gör vi dagligen för att försöka mjuka upp den stela ryggmuskulaturen, BOT-täcket används flitigt och koppel varvas med frihet på promenaderna.
Vinterns snö har varit bra för Nell och hältan har nästan försvunnit då hon i snön aktivt måste jobba med bakpartiet och på så sätt tar mer vikt där. Därför blev bakslaget desto hårdare när Nell i söndagskväll slängde sig ner på marken och skrek efter att ha hoppat över en snödriva. Jag kände igen symptomen direkt och förstog att hon brutit el broskbrygga, alternativt håller på att odla en ny. Efter ett dygn började rimadylen göra sitt och idag är hon nästan sig själv igen.
.
Nells rygg när spondylosen upptäcktes för ett år sedan
Nells rygg i början av 2010
Mina studymates Pigge Lunk & Toddy
Idag har Doris och Billy 8 veckor gamle son "Pigge Lunk" varit min studymate i köket. När han inte sovit som en stock under köksbordet har han jobbat flitigt vill jag lova. Precis som pappa tränar han sig själv och idag var det jakt-biten som stog på schemat. Vilthanteringen är det väl lite si och så med, men under förmiddagen har har verkligen utvceklat sin viltfinnar-förmåga!
Duktig viltfinnare som bara behöver jobba lite på vilthanteringen...
Igår var det istället Billys nya lillebror "Toddy" som stog för studiesällskapet. Sannerligen en studiemotiverad liten rackare som helst ville sitta i knäet och "läsa" mina papper om utvärderingsteknik eller knattra på tangentbordet.
1. "Spännande läsning det här!" 2. "Oj, vad sömnig man blev..."
3. "Gäääääääsp......" 4. "Fy, vad jobbigt att plugga!"