Varför täcke till hund?

Jag var länge ganska kritisk till det här med att klä på hundar. Jag kunde förstå att vissa naknare raser kankse behövde något värmande men varför lägga täcke på våra retrievers? Om vi inte hade gjort det på jag vet inte hur många år, varför skulle det plötsligt finnas ett behov? När jag frågade folk som klädde på sina hundar fick jag dessutom väldigt konstiga motiveringar som typ, att hunden såg söt ut eller att den inte blev så smutsig under magen. Jo, det är faktiskt sant att jag fick de svaren!

Under min englandsvistelse hösten 06 fick jag för första gången se riktiga "jaktgubbar" klä på sina hundar. Det var när hundarna var utanför bedömning som herrarna ömt klädde på sina spaniels under de tuffa väderförhållandena som field trailsen i Skottland kunde bjuda på. På retrieverproven såg man det mer sällan.

När Nella fick ont i ryggen fick jag råd om att införskaffa ett täcke för att värma muskulaturen innan promenad och sedan hålla den uppvärmd trots stopp på promenaderna. Valet föll efter lite efterforskningar på ett Back On Track-täcke och det har jag aldrig ångrat. Täcket sitter som en smäck och går ner bra över rygg och svans, viktigt då det just är ryggen som behöver hållas varm. Nell får ha täcket när det är minusgrader eller när jag vet att hon kommer få sitta passiv när jag tränar med Billy.

Till Billy har jag inte haft något täcke, men i sommras vann han ett från ReDog i samband med en grupp-placering på utställning. Han har fått ha det vid några tillfällen under hösten. På ett par av höstproven fick han ha det efter prövningen då han var kall och huttrade. Han har även fått ha det när vi är i stallet då han envisas med att ligga mycket på det kalla betonggolvet trots att jag lagt fram en stallfilt. Förra helgen fick han även ha det när han låg passiv imellan apporteringsövningarna.

Sammanfattningsvis har jag alltså inte täcke på mina jyckar för att det är snyggt eller för att hålla dem rena. Nell får ha sitt för att hålla hennes ryggmuskulatur uppvärmd och smidig. Billy får ha täcke när han är/ för att undvika att bli nedkyld eller för att behålla kroppsvärmen i passiviteten. Det är förhoppningsvis både ett sätt att göra det bekvämare för honom, men också för att undvika skador.

Har ni täcket till era hundar?
I så fall, när och varför?

ReDog-täcket syns på bilden till vänster. Ett helt ok täcke i typ softshell-material. Passformen är okej, men jag tycker det är dåligt att täcket inte går ner längre över rumpa och svans. Back on Track-täcket syns till höger. Det innehåller nån slags keramisk substans som ska vara extra bra för att behålla och reflektera hundens egen kroppsvärme. Om det funkar eller inte vet jag inte riktigt men det är definitivt varmare än ReDog-täcket.

Kommentarer
Postat av: Moa

Otippat att en fd. hoppryttare som sadlar om till hundar skulle va först att svara på ett inlägg om täcken va? :D Jag tycker det här är så pass intressant och bra att du diskuterar så jag svarar i ett eget inlägg på min blogg senare idag :)

2010-11-28 @ 09:21:59
URL: http://klickerhundar.wordpress.com
Postat av: Elisabeth-Scott

Intressant läsning om täcken, har inte trott att hundar med tjock päls verkligen hade behov av att ha något på sig.Vår förra hund som var en flat coated retriever hade vi aldrig varken täcke eller kläder på, men kanske borde jag tänka om och köpa ett bra täcke till vår golden valp som nu är 6 månader gammal?

2010-11-29 @ 17:51:23
URL: http://goldenscotts.blogg.se/
Postat av: Anna

Hedvig har börjat skaka och hacka tänder vid passitivitet under årens gång, därför har jag täcke på henne. Jag vill inte ha en ledsen hund som fryser, då blir jag också ledsen. Sen är det skönt att ha ett täcke på henne när hon ska ligga i bilen under vilopausen när matte fikar ;-) Men jag håller med, täcken används i överdrift.



Kram på re!

2010-11-29 @ 20:59:12
URL: http://gyllene-vanner.se
Postat av: Sandra, Thyra & Lhine

Jag har inte tänkt så mycket på täcken förut, men nu har både hundarna varsitt täcke från ReDog, sedan 2 dagar tillbaka.



Att det är "något" i det täcket märks på båda hundarna. Hade det inte varit för Lhines skada hade jag nog inte köpt dom, men tack vare det jobbet jag har så har jag fått mera kunskap :)

2010-12-03 @ 21:02:20
URL: http://tomik.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0