Slalomintroduktion för Doris

Gårdagskvällens träning för Doris bestod av en raksträcka framåt mot en hink med godis. Det tycker hon är dödskul! Målet är att få henne att söka raksträckor och våga släppa framåt. Än så länge vet hon nog egentligen vad hon gör, tar bara kortaste vägen till godiset, men det kommer.
 
Sedan introducerade vi henne för slalom. Jag tycker inte att visa med handen-metoden är att föredra. Mina hundar som är lärda så är väldigt osjälvständiga i slalom, vilket inte är önskvärt. Att lägga på en port i taget och använda sig av klicker skulle vara spännande men jag tror inte att Linda har tålamod till det. Därför ska vi ska prova en metod som Thereze hittat på. Hur hon beskriver den går att läsa på hennes blogg i inlägget ideer om slalom. Det är lite av en kompromiss mellan att visa och shejpa.

Metoden går till som så att man har hunden i sele och lina/långt koppel. Man börjar med en port och använde sig av en skål med godis placerad vid andra pinnen. Sedan låter man hunden gå mot slalom. Om den tar rätt väg in i porten får den smaska godis, men om den är på väg att runda pinnen åt fel håll håller man emot i linan och när hunden väljer rätt väg släpper man efter igen. På så vis måste hunden tänka själv och man blir själv passiv i inlärningen då selen och linan gör korrigeringen. Jag tror att det är en motod som kan passa lilla Dompan väl. Hon är klurig och tyckte gårdagens träning var spännande.


Linda och fina lilla Doris första gången de var på agilitybanan under år 2008

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0