WT Goldenspecialen

Som jag skrev var jag ju osäker in i det sista på om jag skulle starta Billy på WT på specialen, men så på torsdagskvällen beslutade jag mig för att starta. Vi hade varit ute och stämt av Tino och Toddy på varsin markering och avslutningsvis fick Billy gå på ett dolt linjetag. Han kändes så fin och med helt rätt attityd.

På fredagen var Billy och jag support åt resten av Combine-ligan och Billy kunde inte för sitt liv förstå varför inte han fick jobba. Så på lördagen var det hans tur. I bilen bestämde jag mig för att idag skulle det viktigaste var att Billy hade rätt attityd, och jag beslutade för att hjälpa honom med övertydliga tecken även om det kanske innebar nedslag poängmässigt. Väl framme kände jag mig förvånansvärt lugn och den där lite jobbiga nervösa känslan jag kan få uteblev helt. Istället kände jag mig stark, laddad och förväntansfull. Jag tror Billy hade samma känsla. Som vanligt som efter prov/WT är detta en lång text för att jag ska kunna gå tillbaka om minnas varje detalj!

Station 4, vatten: 17 poäng
Arbetet började med en transportsträcka där ett skott gick av, en förberedelse för en senare dirigering. Billy stannade upp i skottet (som vi tränat, duktig kille!) och spanade, och sedan fortsatte vi fram till angiven plats. Därifrån fick hunden hämta en enkelmarkering som landade invid några näckrosblad vilket grabben skötte galant. Därefter skulle man skicka hunden på ett linjetag lite snett till vänster om markeringens nedslagsplats. Jag såg inte dummien, men domaren förklarade att den hade hamnat under ett näckrosblad. På mitt skick skuttade Billy ner till vattenkanten och glodde på skytten (suck!), men när jag uppmanade "ut" gick han i och simmade mot markeringens nedslagsplats. Två visslingar och två vänstertecken senare kom han in med både dummie och näckrosblad.

Station 3, dubbelmarkering: 16 poäng
En kort transport och därefter skulle hunden riktas upp 90 grader mot skogen där det föll en enkelmarkering. Billy glodde på skytten och jag fick hjälpa till och rikta upp honom lite med handen. Är dock osäker på om han såg den, men han hörselmarkerade definitivt nedslaget. Sedan ännu en transport och uppriktning 90 grader igen där hunden fick se ännu en markering falla, den här gången var Billy med och markerade. Sedan skulle hunden skickas till den först kastade. Jag valde att rikta upp på linjetag även om det skulle kosta mig poäng. Billy for iväg och tog sig till området jag skickat (fel område, jag hade glömt nedlagsplatsen!) till där han sökte ett slag, men kom sedan lite innåt. Jag tryckte ut och gav ny närsökssignal som han följde upp, men jobbade sig sedan lite åt vänster och hittade dummien. Skäms på matte! Den andra markeringen spikade han.

Station 2, närsök: 12 poäng
Egentligen den enda station jag är lite missnöjd med. Började med en transport och sedan hade man två minuter att plocka in 4 dummies från ett litet sök/närsök. Lite trixigt för oss. Billy kan egentligen bara två sorters sök. Det jag kallar sök vilket är ett stort sök där jag belönat att ta MYCKET mark och närsök vilket i Billys värld betyder sök intensivt på en mycket liten yta. Detta var något mellanting och Billy blev som han lätt blir när han blir lite osäker, lite lunkig och splittrad. Två gånger fick jag kalla tillbaka honom när han gick för djupt vilket ju kostade lite tid, men sedan föll nog poletten ner. Två dummies kom in inom tidsramen. Den tredje 5-6 sekunder efter att tiden gått ut. Kändes lite som att snubbla på målsnöret faktiskt.

Station 1 - dubbelstation, walkup med dubbelmarkering och dirigering 17 + 16 poäng
Parkamraten blev en het jaktistik, men Billy såg inte ens åt hennes håll trots att hon var lite knölig runt fötterna och i mina ögon flera gånger på vippen till att knalla. Walk-up tycker ju Billy är jättekul! Det började med en transport och sedan kom skott och en dubbel bakom linjen som Billy fick hämta. Billy är lite konstig för när han blir taggad blir han också lite överstadig så på första skicket fick jag upprepa kommandot, sen kom första apporten in snyggt. Riktade upp noga och hjälpte lite med handen på nummer två för jag tyckte han verkade så fixerad vid nummer etts nedlagsplats men det var inga problem och tvåan kom in snyggt den med.

Efter att parhunden fått en likadan dubbel fortsatte linjen framåt, ett skott gick av och sedan skulle parhunden hämta en dirigering. Man skulle kunna säga att den var överallt och ingenstans för att slutligen hämta dummie i fel område. Jag blev lite orolig för föraren blåste ivrigt i sin pipa samt röt lite på hunden vilket kan göra Billy låg, men han kändes fin när jag sedan riktade upp honom mot vår dirigering. Billy stannde upp drygt halvvägs vid ett stenröse, men efter en stoppsignal med efterföljande ut-tecken vinglade han iväg utåt och fick apporten i näsan.


Prestationen räckte till 78 poäng och ett starkt 2:a pris. Det är vår högsta poäng på WT i ökl. Självklart är jag nöjd över poängen, men mest nöjd är jag med hur Billy höll ihop och kändes att föra. Han var positiv, laddad och uppmärksam. Är även nöjd med hur jag höll ihop och höll mig till planen att föra honom med tydliga tecken. Lite försmädligt känns det att vi inte fick in den där tredje dummien inom tidsramen på närsöket. Kanske hade det gett oss de tre poängen som saknades för att nå 1:an...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0