Övningsjaktprov med SSRK-Ungdom

Så var Valborg redan passerat och våren välkomnar oss verkligen med strålande väder! Men innan vi sa hejdå till vintern hann Linda & Toddy och jag & Tessa upp till Kuså för övningsjaktprov med SSRK-Ungdom. Resan började redan (som ni såg) på lördagen då kära Foppa tog oss till Säter och Matilda där vi välkomnades med käk och hjälpte till med de sista förberedelserna. På söndagen ringde klockan redan vid fem och en halvtimme senare var vi på plats ute i provmarken.

Tessa är ju långt ifrån startklar än, men jag såg dagen som ett kurstillfälle och en möjlighet att utvecklas som prov-förare. Lasse Hedman, kennel Moormans, var dagens instruktör och domare. Även om hans träingsfilosofi nog inte stämde riktigt överens med hur jag vill träna hund, fick jag flera handfasta tips på hur man kan tänka och agera under en provstart, som jag tar med mig.

Om man tittar prestationsmässigt för mig och Tessa känner jag mig nöjd. Lilla Tessan gjorde precis vad vi lärt henne – och mer kan man ju aldrig begära. Eftersom jag valt att starta Tessa på dummy fick vi gå ut först. Provet började med en transport följt av en enkelmarkering som hon fixade gallant.

Därefter transport upp mot söket som gick på ett öppet hygge med ett par vindfällor. Tessa är sparsamt sök-tränad, har aldrig fått söka “omotiverat” och aldrig tidigare i så öppen terräng. Hon tog sig ändå ut och lokaliserade två apporter på ett i mina ögon helt okej vis.

Efter två bärgade apporter bröts söket och efter att ett skott gått av i en annan riktning göra ett kort linjetag/riktat närsök. Det fixade Tessa fint!

Tillbaka till söket – och nu förstod Tess inte riktigt vad det var frågan om. Skulle hon ut där igen? Lite osäkert gick hon ändå ut och hämtade in ett par gånger till. Sökmönstret var allt annat än planerat, utan hon såg mest ut att vara på “skogspromenad där hon råkade ramla över dummies”.

Avslutningsvis blev det ännu en enkelmarkering med nedslag invid ett omkullfallet träd. Det markets at thon var lite mattad nu då hon inte gick iväg på mitt första skick, men hade markerat snyggt och levererade in bra.

I den avslutande kritiken sa Lasse just att Tessa var en hund som för dagen hade sina styrkor i markeringsarbetet, men behövde mer rutin och jaktpåslag i sökarbetet. Hade det varit ett “riktigt” prov hade hon ändå belönats med ett tredjepris.


Tessa, Toddy och jag varvar ner efter en kul dag i skogen


Rätt snart såg det ut såhär istället...

 


Kommentarer
Postat av: Hanna

Att bryta söket, för att sedan återgå, är för många hundar ganska svårt och något man måste träna på. Grattis till "tredjepriset".

2012-05-03 @ 09:18:37
URL: http://www.kennelblagul.blogspot.com
Postat av: Ann-Sofie

men så duktig hon var lilla Tessa, måste varit som ett litet äventyr för henne. Grattis till fin prestation o en trevlig lärorik helg.

2012-05-04 @ 08:34:38
URL: http://zetterljungs.hundstudio.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0