Konditionsträning

Ett öppenklass prov kan vara rätt fysiskt krävande för hundarna med tunga sök och långa simsträckor, och för en hund som Billy som inte från början imponerar med sin fart har jag känt att konditionen är a och o. Dessutom inbillar jag mig åtminstonde att en hund som blir trött i kröppen också blir trött i huvudet. Eftersom Billy inte far fram som en galning på på promenaderna längre får vi inte den där toppkonditionen gratis. I sommar har vi därför kämpat med ett ordentligt träningsschema med en halvmils cykling minst 5 dagar i veckan i kombination med simträning.

I helgen var jag glad att se att den trägna träningen faktiskt har gett fint resultat. Billy kändes fräsch provet igenom och hade gott om krafter kvar i kroppen på slutet. Igårkväll när jag stack ut med cykeln kunde jag inte heller annat än njuta. Trots att jag lagt tempot rätt högt seglade Billy förbi cykeln med ett spänstigt steg flera gånger och gav mig busblicken "kom igen nu matte, vi ökar!"

Konditionstränar era hundar sig själva eller får ni också strukturera upp träningen? Hur tränar ni i sånt fall? Billy och jag efterlyser nya aktiviteter till vårat schema.


Vacker kvällscykling igårkväll!


Kommentarer
Postat av: Hanna

Duktig du är, som har ett träningsschema :) Jag har samma problem som du, med Whiskey. Han är ganska stor och inte den som rusar fram på promenaden. Det resulterar i att han tar slut på söket, så det blir till att strukturera upp kondisträningen inför nästa jaktstart.

2010-09-14 @ 09:52:52
URL: http://kennelblagul.blogspot.com/
Postat av: Moa

Åskar rusar inte av sig själv utan hade jag inte tränat honom att bete sig annorlunda så hade han nog hållt sig nära, mycket nära mig på alla promenader med undantag för lite bus. Har lärt båda mina hundar att inte bara trava 20 m framför mig på gångstigar utan de måste springa i periferin, dvs. ute i skogen, på gärdet eller liknande. Det blir antingen trav med höga benrörelser eller galopp över stock och sten med det sättet vilket ger mycket mer av promenaderna.



Sen kondition-/styrketränar jag Åskar så varierat som möjligt: långpromenader med eller utan klövjeväska, lek med andra hundar (både ruscher och brottning) cykling, simning, ridning (mer förr), skidor, drag, joggning och kombinerar detta med intervallträning i exempelvis uppförsbackar eller över hinder.



Och visst gör det skillnad, förutom att de orkar mer fysiskt så orkar de mer psykiskt, det kan jag skriva kvitto på!

2010-09-14 @ 20:38:22
URL: http://klickerhundar.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0