Träningsfundering

Jag läser ett gäng hundträningsbloggar dagligen och de flesta skrivs av retrievermänniskor som skriver om apporteringsträning hyfsat regelbundet. Jag älskar att läsa om andras träning och få ta del av deras ideer. Det ger mig nya uppslag och inspiration.

En sak som har slagit mig är hur annorlunda vi verkar träna apporteringen i jämförelse med andra hundsporter. På de flesta kurser jag har varit på har instruktören predikat om att "10 minuter varje dag är bättre än en ett jättepass en gång i veckan". Ändå när jag läser mina träningsbloggar verkar det vara just så som många gör. Jag skriver verkligen inte detta för att kritisera någon, utan bara för att det är något jag funderat på en längre tid. Kanske är det så att man tränar 10 minuter om dagen men väljer att bara blogga om det längre söndagspasset?

På samma sätt som ryttare inte hela tiden rider hela hoppbanor eller hela dressyrprogram utan snarare tekniktränar på enskilda hinder eller rörelser har jag förstått att hundfolk som tränar tex lydnad eller freestyle ofta tränar moment för sig men då och då testar ett helt program. Vi som tränar jaktapportering verkar istället tendera att träna både linjetag, sök, markeringar och passivitet när vi väl sticker ut och tränar på helgen. Varför är det så?

Förra året började jag träna mer regelbundet med Billy. I vardagen väver vi oftast in ett kort träningspass om dagen och jag är noga med att inte blanda fler moment i samma pass. Då och då när vi får chansen att träna ihop med andra sätter jag självklart ihop längre pass innehållandes flera moment, men i vardagen försöker jag fokusera på en sak och hela tiden ställa mig frågan "vad är det vi tränar idag?". Jag upplever det som att det blir mer kvalitet i träningen och hjälper Billy att skilja på de olika momenten och signalerna.

Finns det månne någon mer därute som har funderat i samma banor? Det vore spännande att höra vad ni har kommit fram till!

Kommentarer
Postat av: Moa

Absolut att jag har tänkt i de banorna! Jag tränar 1-2 jaktpass i veckan under kvällspromenaden med Åskar och ett lite större med träningsvänner på helgen. På kvällarnas korta pass brukar jag försöka göra lite svårare grejer (mål att utveckla förmågor) och håller det till en så ren övning som möjligt (helst ett enskilt beteende, t.ex. springa rakt ut från mig) medan jag på helgerna sätter ihop flera övningar under mindre utmanande former. Jag har tur som under kvällspromenaden passerar både en liten skog, fält och vatten! Dessa träningspass är massor värda.

2010-04-22 @ 19:11:12
URL: http://klickerhundar.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0